Актуални новини

Турски фирми търсят сътрудничество с България в автомобилния сектор

Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи с 212 млн. лв. развитието на  индустриалните зони в България. В момента по най-ефективния начин програмираме тази мярка по Плана за възстановяване и устойчивост, която ще бъде достъпна за всички оператори на индустриални зони в страната. Това е обявил министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в Истанбул по време на посещение в единствената специализирана индустриална зона в света, в която работят само компании от аутомотив сектора – “ТОСБ”.

Министър Пулев е подчертал, че максималният размер на безвъзмездно финансиране за индивидуален проект по мярката за развитие на индустриалните зони ще бъде до 40 млн. лева. По думите му, от турските индустриални зони могат да бъдат взети много добри практики, които да се приложат и у нас.

По време на посещението в “ТОСБ” министър Пулев е разговарял с Алберт Сайдам, председател на борда на директорите на ТАЙСАД (TAYSAD) – Асоциацията на производителите на автомобилни части и компоненти в Турция. Тя е създадена през 1978 г. и е единственият представител на турската автомобилна индустрия. Със своите над 490 членове, организацията представлява 65 процента от производството на индустрията за доставки на автомобили и 70 процента от нейния износ в южната ни съседка. Около 40 компании от Асоциацията са създатели на специализираната за автомобилната промишленост индустриална зона “ТОСБ”.

Министър Пулев е отбелязал, че автомобилният сектор е един от приоритетните сектори за страната ни. “Той се развива изключително динамично и в България инвестират представители на водещи автомобилни компании от цял свят, в това число и от Турция. Към момента секторът осигурява повече от 10 на сто от БВП на страната. Турските инвеститори са едни от най-активните чуждестранни инвеститори. Имаме потенциал да привлечем още турски компании в аутомотив индустрията у нас”, е посочил Пулев. Над 75 хил. души са заети в аутомотив индустрията в България, а над 350 компании работят в нея. Турски компании проучват възможности за сътрудничество с България в автомобилния сектор.

В тази връзка много полезен може да бъде Меморандумът за партньорство, който е подписала Българската агенция за инвестиции с единствената в света специализирана за автомобилната промишленост индустриална зона “ТОСБ” в Истанбул. Подписите си под документа са поставили изпълнителният директор на БАИ Богдан Богданов и Мехмет Дудароглу, председател на борда на директорите на “ТОСБ” (TOSB – Specialized Automotive Supply Industrial Zone). Меморандумът има за цел именно да допринесе за задълбочаване на икономическите връзки между страните чрез улесняване на стабилното развитие на преките чуждестранни инвестиции, както и дейности като проучване и анализ на информация, полезна за български и чуждестранни инвеститори и създаване на по-благоприятна бизнес среда за тях.

Министърът на иновациите и растежа е разгледал и производствените мощности в индустриалната зона на турската компания Оdelo Farba, която вече има два завода за автомобилни фарове у нас в Индустриалната зона в Куклен, край Пловдив. През 2019 г. компанията е открила и paзвoeн цeнтъp в Coфия. Тя е един oт eвpoпeйcĸитe лидepи в пpoизвoдcтвoтo нa фapoвe зa гигaнтитe в aвтoмoбилнaтa индycтpия като Vоlkѕwаgеn, Меrсеdеѕ, ВМW и Аudі.

Източник: Банкеръ
Евгений Натов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *