Актуални новини

Киберсигурност: как да намалим щетите от кибератаки в ЕС

Откраднати лични данни, блокирани болнични системи: макар че кибератаките се извършват в електронното пространство, те имат реални последици за обществото

Цифровата трансформация на икономиката и обществото се ускори през последните години и откри нови възможности и предизвикателства. С увеличаването на свързаността и преплитането на цифровия и физическия свят се увеличават рисковете от изтичане на данни и злонамерено поведение онлайн.
Значението на цифровите технологии
Секторите, които са особено уязвими на кибератаки, включват транспорта, енергетиката, здравеопазването, телекомуникациите и цифровата инфраструктура, банките и финансовите пазари, сигурността, изборния процес, космическите технологии и отбраната.
Въпросът за сигурността се отнася също така за лични устройства, операционни системи и устройства, свързани с Интернет, като алармени системи и дори нови хладилници.
Използването на цифрови технологии за работа, пазаруване или поддържане на контакт нарасна значително по време на пандемията от COVID-19. Тези услуги подкрепят икономиката и възстановяването, но повишават риска от зловредни дейности като кражби на чувствителна информация, блокиране на информационни системи и шантаж.
Научете кои са главните и новите заплахи за киберсигурността.
Икономическите щети от киберпрестъпленията
Безопасността на цифровото пространство има ключово значение за спечелването на доверието на потребителите и за развитието на цифровия пазар. Според изследване на ЕС, публикувано през май 2022 г., 28% от малките и средните предприятия в Европа са станали жертви на киберпрестъпление през 2021 г.
Научете как можете да се защитите от киберпрестъпления.

5,5 трилиона евро са оценените щети за световната икономика от киберпрестъпления през 2020 г., два пъти по-голяма сума от оценката на загубите за 2015 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *