Актуални новини

Бургаската търговско-промишлена палата сключи споразумение за сътрудничество с Бизнес палатата на Гозо, Малта

05.02.2018 1

 Бургаската търговско-промишлена палата сключи споразумение за сътрудничество с Бизнес палатата на, Гозо,  Малта. Церемонията по подписването бе част от Българо-малтийския бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) на 05.02.2018г. в рамките на тридневна президентска бизнес мисия от Малта. Близо тридесет компании от разнообразни икономически сектори, водени от президента Н.Пр. Мари-Луиз Колейро Прека проведоха срещи с потенциални български партньори в Националната галерия.
В приветствието си към участниците президентът Н.Пр. Румен Радев заяви, че форумът е доказателство как импулсът от развиването на двустранните отношения на държавно ниво стимулира инициативи в сферата на икономиката.

България и Малта имат общи ценности, еднакво силно се стремим към мир и разбирателство, българската общност в Малта е добре приета и имаме общ глас в ЕС за справяне с мигрантската криза и силна кохезионна политика, допълни Радев.
Президентът на островната държава призова за запазване на инерцията от срещата с подписването на мемурандомите за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Trade Malta, Българската търговско-промишлена палата и Малтийската търговско-промишлена палата, Бургаската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Гозо, Малтийско-българската бизнес камара и Търговската палата на Гозо, Средиземноморската академия за дипломатически изследвания и Университетът за национално и световно стопанство. Колейро Прека изрази задоволство от удвоилия се туристопоток, който осигурява така важният за сближаването на двата народа личен контакт и надежда че „Бълария еър“ ще разпознае потенциала за бъдещо сътрудничество с малтийските авиолинии.
Приветствия произнесоха и г-н Емил Караниколов, министър на икономиката за Република България, г-н Кармело Абела, министър на външните работи и търговията на Република Малта, г-н Крис Кардона, министър на икономиката, инвестициите и малкия бизнес на Република Малта.
В заключителната част на форума главният секретар на БсТПП г-жа Боряна Желева обсъди с президента на Търговската палата на Гозо г-н Джоузеф Грех конкретни стъпки за работа по сключеното споразумение.

05.02.2018 2

05.02.2018 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *