Актуални новини

Бургас – много актуално и търсено място за туризъм и инвестиции от страна на беларуските граждани и предприемачи

belarus080615 1

С тези думи започна своето изложение Негово Превъзходителство г-н Владимир Воронкович – посланик на Република Беларус в Република България при посещението си в Бургаската търговско-промишлена палата на 8 юни 2015г. Той благодари за предоставената възможност за споделяне на общите условия за живот и бизнес, проблеми и предизвикателства пред гражданите на двете страни. Дипломатът охарактеризира накратко търговско-икономическите и културни отношения и динамичното им развитие в последно време: стокообменът между двете държави се е увеличил с 33% за изминалата година, 64 компании с български произход работят на територията на Беларус в сферата на туризма, производството, логистиката и спедицията,

българската фирма „Софарма” разполага с повече от 40 аптеки, логистичен склад и фармацевтична продукция, която се продава освен в Беларус, и в Казахстан и Русия, тъй като икономическият съюз Евразия обхваща площи с население над 172 млн.човека и представлява огромен пазар за българските стоки и услуги.
Посланик Воронкович обърна особено внимание на Бургас и региона като желано място за почивка на неговите сънародници. Според очакванията му през настоящия летен сезон няма да има спад на техни туристипоради устойчивата тенденция през последните 3 години. Освен редовната линия Минск- София, от средата на месец юни се открива нова дестинация Минск-Варна-Минск, чиито чартъри ще летят до средата на месец септември. Като добра съвместна практика посланникът изтъкна обмена на кадри в сферата на туризма и положителния ефект за бранша, до който това води. Той подчерта, че област Бургас и  беларуският регион Гомел имат установено сътрудничество от 2007 година като побратимени райони и са с традиционно добри връзки.
Господин Воронкович представи своя колега г-н Олег Белов – съветник и търговски специалист в Посолството в България, който разясни на ръководството и екипа на Бургаската Палата, че в София е назначен нов представител на Беларуската търговско-промишлена палата за оказване на още по-голяма помощ и подкрепа на българските и беларуски предприемачи в осъществяване на взаимно сътрудничество, опознаване на инвестиционния климат и актуална информация от двете страни, участие в общи проекти, в т.ч. и отнасящи се за Черноморието. За пръв път съгласно решение на правителствено ниво, Република Беларус ще участва на свой щанд като държава на Пловдивския панаир през септември тази година.
Председателят на БсТПП инж. Цанко Иванов изрази задоволството си от споделеното от гостите, благодари на н.пр. Посланника на Беларус и колегата му, както и на почетния консул на Република Беларус в Бургас г-н Атанас Поповза осъществяването на тази визита  и представи присъстващите – експертите на Палатата и г-н Тодор Люцканов, чийто бизнес в Бургас е отдавна сръзан с интереси в Русия и Беларус. По-късно господин Иванов направи ретроспекция на контактите с беларуски партньори, очерта производствената, търговска и туристическа картина на Бургаска област и подчерта, че освен в туризма има потенциал и в други икономически сектори за съвместно сътрудничество.
С голям интерес гостите изслушаха презентацията на Главния секретар на БсТПП Боряна Желева за инвестиционния потенциал на Бургаски регион. Госпожа Желева запозна беларуските посетители със стопанския облик на региона, благоприятното географско положение, удобната инфраструктура, включваща възможности за ползване на морски, сухопътен и въздушен транспорт и добрия инвестиционен климат в страната като цяло. Бе обърнато внимание и на специфичните особености на региона и на човешкия потенциал.
Владимир Воронкович благодари за предоставената им информация относно Бургас и региона и изрази увереност в бъдещите общи усилия в интерес на бизнеса и предприемачеството в двете държави.

belarus080615 2

belarus080615 3

belarus080615 4

belarus080615 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *