Предстоящи събития

Изобрети света, в който живееш

Форумът „Аз, инженерът“ ще се проведе на 11 март, когато водещи технологични компании ще се срещнат с младите кадри в България
Има голяма вероятност в последната година да сте чули поне веднъж, че в София се проведе младежкият форум “Аз, инженерът”. Има два пъти по-голяма вероятност, ако сте студент или млад професионалист в сферата на инженерните науки, да сте присъствали на събитието. След като форумът, целящ да срещне водещи технологични компании в България с младите кадри, събра над 700 души и 30 водещи фирми за един ден – събитието зае място в новините и даде заявка да възроди изключително престижната професия инженер.


Всъщност зад проекта, организиран от Интер Експо Център (ИЕЦ) и фондация „Мечти в действие“ стоят усърдие, активна комуникация с университети, с учени, с бизнеса, със студентски организации. Изненадващото на този проект е не кариерната му насоченост, а отношенията млади специалисти-иновации-бизнес – най-търсената формула за успешно и значимо събитие. Без нея форумът щеше да попадне в графа „пореден“.
Как се стигна дотук
„Един от приоритетите на Интер Експо Център е да привлича младите на свои събития, защото те са бъдещите предприемачи в страната и е важно да развият своите идеи и таланти тук“, споделят от ИЕЦ. По техни думи в целта си да развият този приоритет на съвместна среща с фондация „Мечти в действие“ се е родила и идеята за „Аз, инженерът“.
Събитието се провежда паралелно с един от сериозните B2B форуми за индустриална техника – MachTech&InnoTech в Интер Експо Център. Според ръководителите на проекта изложението дава една по-широка възможност за сътрудничество между частния бизнес и университетите.
„В съвременната икономика компаниите се ориентират все повече към високотехнологични производства , а за иновативните решения са нужни настоящите и бъдещите специалисти. Ето защо двете събития са чудесна възможност младите кадри и бизнесът да се опознаят, да се вдъхновят, да обменят идеи и възможности“, твърдят от ИЕЦ.
Какво предстои
През март 2015 г. „Аз, инженерът“отново ще комбинира елементи на изложение, кариерен форум, лекторска част и участие в работилници и дискусии. „И този път целта ни ще бъде да запознаем участниците с някои от най-успешните компании в България, с техните иноватори и представители на младежки организации, като срещите ще бъдат в неформална атмосфера и със свободен достъп“, обясняват организаторите.
Част от програмата в предишното издание беше и националното състезание на Робо Лига, в което над 80 участници бяха изправени пред предизвикателства в няколко категории. През март отново ще има състезание на Робо Лига, в което ще бъдат разпределени екипи от по двама души. “Задачата им този път ще бъде да сглобят и програмират робота си преди самото състезание. Конструираните роботи ще участват в дисциплините “3D лабиринт” и “Следене на линия”, a създадените роботи остават за участниците”, поясняват от ИЕЦ.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *