Актуални новини

Бургаската палата в подкрепа на семейния бизнес

sem biz 1

 

На 11. 12. 2013 г.в Бургаската търговско-промишлена палата г-н Марио Дука, Президент на малтийската асоциация на семейните фирми (МАСФ) представи своята презентация на тема „Опазване на благосъстоянието на семейния бизнес чрез по-добро управление”. Лекторът гостува в БсТПП със съдействието на БТПП и дружество „Знание” в лицето на г-жа Валентина Георгиева.

След приветственото слово на Председателя на БсТПП инж.Цанко Иванов, г-н Дука се представи като собственик на семеен бизнес, пряко заинтересован от темата и призова участниците към активна дискусия. Лекторът разказа за постиженията на МАСФ в прокарването на уникален закон в защита на семейния бизнес в Малта. Едно от облекченията, които ще осигури законът е освобождаване от данъци при прехвърляне на собствеността на семейна фирма на наследници.
От изложението стана ясно, че по данни на Евростат в България 70% от фирмите са семейни, осигурявайки около до 40% от заетостта. Разковничето на успеха за съхраняването на благосъстоянието на семейния бизнес е подготовката на следващото поколение да поеме управлението му. С необратимия ход на времето собствениците остаряват, семейството се уголемява и налага задоволяването на все по-голям брой различни потребности.  Често консултантите по осъществяването на прехода по унаследяването на бизнеса са тесни специалисти – юристи, финансисти, др. и не са в състояние да предложат така необходимото холистично решение. Императивното вземане и изпълнения на решенията на едно поколение собственици се оказва гаранция за бунт и провал при следващото. Това налага възпитаването на децата в дух на разбирателство, диалог и сътрудничество за постигане на съгласувани решения в името на една обща цел. Господин Дука представи на вниманието на участниците реални казуси, разрешени с негова помощ: за илюстрация на сложните взаимовръзки, които обхващат до 4 поколенията наследници се използват генограми, а намирането на решение може да отнеме до 22 месеца. Съставянето на ясни, писмени правила укрепва семейния бизнес; здравият бизнес от своя страна служи за поддържане целостта на семейството. „Организирайте се” беше обобщението на г-н Дука, който приключи с надеждата, че е провокирал своевременен размисъл в участниците какво могат да направят днес за благоденствието на семейния си бизнес утре.

sem biz 2

sem biz 3

sem biz 4

sem biz 5

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *