Актуални новини

България ще е сред най-дисциплинираните членове на еврозоната, смята Цветан Симеонов, председател на БТПП

Заради опита си с валутния борд България ще е сред най-дисциплинираните страни членки на еврозоната, от което членство ще произтекат допълнителни ползи за страната. Това посочи Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Палатата е  съорганизатор на провеждащата се днес конференция „Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия“, заедно с Българо-хърватския бизнес клуб и в сътроудничество с ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси на България в Загреб Мирела Тасева.

Анализите и проучванията на БТПП сочат, че повечето от страните приемат еврото успешно и не отчитат съществено покачване на инфлацията, каза още Симеонов. Той припомни случилото се при страните от втората вълна на разширяване на Икономическия и паричен съюз (ИПС), с Австрия, Ирландия и др. страни, при които има отчетен ръст на потребителските цени в годината преди фактическото членство, спадът им в годината на присъединяване и по-висока инфлация в годината след членството им в еврозоната.

От това произтича заключението за България, че анализите трябва да бъдат прецизни, макар въвеждането на еврото да не е сред най-важните фактори за по-висока инфлация. Цветан Симеонов описа опита на съседните ни страни като много важен в предприсъединителния етап на България.

БТПП подкрепя всички усилия в посока на присъединяване на България към ИПС, припомни Симеонов, защото от задълбочаването на интеграцията на страната със структурите на ЕС ще спечели както бизнесът, така и обществото.

Конференцията предлага дискусия за рисковете и предизвикателствата, които очакват страната ни с приемането на еврото.

ДЕЛЯН ПЕТРИШКИ

 (БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *