Актуални новини

Споразумение за търговска подкрепа за Украйна с повече защита за фермерите от ЕС

Членовете на Европейския парламент и председателството на Съвета се споразумяха да спрат вносните мита и квотите върху украинския селскостопански износ за ЕС за още една година, до 5 юни 2025 г., за да подкрепят Украйна на фона на продължаващата брутална агресивна война на Русия. Тези едностранни мерки за либерализация на търговията ще помогнат за стабилизиране на украинската икономика и ще улеснят постепенната интеграция на страната във вътрешния пазар на ЕС.

Ако има значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави от ЕС поради внос от Украйна, например пшеница, регламентът гарантира, че Комисията може да предприеме бързи действия и да наложи всички мерки, които счете за необходими.

Като част от засилените предпазни мерки за защита на фермерите в ЕС може да се задейства аварийна спирачка за особено чувствителни селскостопански продукти, а именно птиче месо, яйца, захар, овесени ядки, зърнени храни, царевица и мед. Преговарящите се съгласиха да удължат референтния период, използван като база за задействане на тази автоматична защита, което означава, че ако вносът на тези продукти надхвърли средния обем на вноса, регистриран през втората половина на 2021 г. и през цялата 2022 г. и 2023 г., митата ще бъдат преразгледани наложени. Освен това Комисията се ангажира да засили мониторинга на вноса на зърно, по-специално на пшеница.

Съзаконодателите също така подкрепиха ангажимента на Комисията да обсъди постоянна либерализация на митата с Украйна в рамките на процеса на преразглеждане на Споразумението за асоцииране веднага след приключване на законодателната процедура относно временната либерализация и да продължи да участва тясно в процеса на Парламента.

цитат

Докладчикът Сандра Калниете (ЕНП, Латвия) каза: „Развълнуваните ефекти от безмилостното насочване на Русия към Украйна и нейната икономика се усещат от фермерите в ЕС. Съгласно това ново споразумение със Съвета ние сме засилили предпазните мерки за защита на фермерите от ЕС в случай на пазар сътресения, предизвикани от украинския внос, като удължиха мерките за подкрепа на търговията с още една година, това споразумение също е доказателство за продължаващата солидарност и непоколебимата подкрепа на ЕС за Украйна в лицето на бруталната агресивна война на Русия до победата на Украйна“.

Следващи стъпки

Парламентът и Съветът сега ще трябва да дадат окончателната си зелена светлина на временното споразумение. Пленарното заседание на парламента вероятно ще гласува регламента по време на втората месечна сесия през април. Настоящите търговски мерки изтичат на 5 юни 2024 г., а новите разпоредби трябва да влязат в сила веднага след тази дата.

Заден план

Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, включително задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия , гарантира, че украинските фирми имат преференциален достъп до пазара на ЕС от 2016 г. насам. След като Русия започна своята агресивна война, ЕС въведе автономни търговски мерки (АТМ) през юни 2022 г., които позволяват безмитен достъп за всички украински продукти до ЕС. Тези мерки бяха удължени с една година през 2023 г., а през януари Европейската комисия предложи спирането да бъде подновено за още една година с допълнителни предпазни мерки за защита на пазара на ЕС. Миналия месец Съветът и Парламентът постигнаха споразумение относно регламента, но по-късно държавите-членки решиха да изменят текста, създавайки необходимост от нови преговори, които завършиха с новата временна сделка. За Молдова парламентът наскоро реши да удължи подобни мерки с още една година.

Източник: Инфобизнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *