Актуални новини

И. Михайлов: Бизнесът е раздразнен, че отново сме в политическа буря

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Посланието на бизнеса към политиците е много ясно – да подходят държавнически, коментира главният изпълнителен директор на AmCham Иван Михайлов

В момента политическата ситуация е крайно притеснителна, защото отново ще се разбалансира и наруши спокойствието от последните месеци, коментира в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България (AmCham).

„България трябва да извърви критични стъпки и то на фона на евроизбори. Бизнесът определено е раздразнен, че отново се намираме в политическа буря“, смята той. Михайлов посочи, че има няколко компонента, от които бизнесът има нужда, за да се развива добре – предвидимост, стабилност и ключовите за България посоки и проекти, които е важно да се реализират, а именно – Шенген, еврозона, ОИСР.

Михайлов напомни, че непосредствено след периода на служебните правителства имаше много смели стъпки напред за България по отношение на ключови въпроси и проекти, като предупреди, че сега има опасност те да се забавят.

„Отлагането на еврозоната и неизпълняването навреме на критериите ще представлява сериозен проблем, докато България се намира на икономически и геополитически кръстопът“, отбеляза главният изпълнителен директор на AmCham.

По думите му посланието на бизнеса към политиците е много ясно – да подходят държавнически за бъдещето на България, да мислят с хоризонт следващите 12 месеца, а не до следващата ротация.

„Ако фундаментът, в който се генерира основният БВП на всяка страна, бъде изправен пред инфлация, рецесия, недостатъчен и със скъпа цена труд, както е в Европа, плюс регулация – това са много сериозни изпитания. Брюксел и САЩ посочват тези проблеми“, изтъкна още Михайлов

Според него свръхрегулирана Европа е основният въпрос, който стои пред бъдещето на трансатлантическите отношения и смята, че трябва да се преодолее дерегулацията в някои области. Той подчерта, че Европейският парламент прие над 500 законодателни акта през настоящия си мандат, като очакването сега е дали следващият ще удвои този обем, или ще се обърне малко повече към устойчивостта на Европа в бъдеще, изправена пред всички предизвикателства.

„Зелената сделка и зеленият преход е нещо, което трябва да се преосмисли много внимателно от Европа, защото засяга конкурентоспособността на производствата“, е мнението на Иван Михайлов.

Източник:  Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *