Актуални новини

ЧЕРНА ПРОГНОЗА: АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ С ГЕРМАНИЯ, ЦЯЛА ЕВРОПА ПОТЪВА

Проблемите на политиката са малко по-различни от тези на бизнеса, но бизнесът следва политиката

Германското правителство коригира прогнозата си за икономическия ръст на страната от 1,3% на едва 0,2%.

Това са „оценки, които се правят от политиката„, каза пред БНР д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Той определи ситуацията в Германия като трудна и направи прогноза, че ако страната продължи да потъва икономически, това няма да е добре за Европа.

 

„Проблемите на политиката са малко по-различни от тези на бизнеса, но бизнесът следва политиката. Това, което се случва в Германия политически, е доста обезпокояващо. Бизнесът е потърпевшият. Последните икономически резултати на Германия го доказват.“

Трудна е ситуацията. Може да се каже и драматична в някои сектори“, заяви той и допълни, че в икономическо отношение Германия няма растеж за последните 2 години.

Василев открои като фактори застаряващото население и липсата на работна ръка, както и липсващите големи инфраструктурни инвестиции. Същевременно, по думите му, високите корпоративни данъци остават.

„Протестиращи фермери, протестиращи превозвачи и една политическа нестабилност. Т.нар. светофарна коалиция води до това, че бизнесът няма ясни сигнали каква ще бъде насоката. Сега Германия се люшка между различни геополитически трудности, които се случват в света. Нейната роля на световен шампион постепенно започва да се губи.“

Цените на електроенергията са една от най-големите пречки и трудности в момента, подчерта Митко Василев, като посочи излизането от въгледобива и закриването на атомните мощности без наличие на алтернативен модел.

Германците залагат много на водорода, но все още няма електрическа централа, която да работи с водород. По света няма такъв модел, поясни председателят на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Германски компании започват да се изнасят от Германия и си търсят място в други дестинации, където ще им бъде по-изгодно, изтъкна Василев.

Относно „мита за износа на Германия“ Василев изрази мнение, че страната „все още не е загубила всички свои предимства“, но обясни, че заетостта в Германия зависи до голяма степен от международната търговия – една четвърт от работните места са пряко или косвено свързани с износа. По думите му, в областта на износа Германия все още задържа позиции, които обаче отслабват.

Евтиният руски газ, от който големият печеливш беше германската икономика, вече го няма, отбеляза Митко Василев.

Китай е както най-големият търговски партньор както на Германия, така и на Европа, но същевременно и най-големият конкурент, каза той.

„Германия и Китай са принудени да работят заедно. От друга страна Китай е огромен конкурент. Сякаш двете икономики засега една без друга не могат.“

Зелената сделка поставя прекалено големи и непосилни изисквания, а стоката на европейските производители става неконкурентноспособна спрямо тази, която идва от третия свят, коментира още Митко Василев.

„Това се оказва пречка пред Европа и трябва да се вземат мерки да се ограничи.“

Според него колебливото развитие на германската икономика през последните две години на фона на изненадващо дръпващите други икономики в Европа като испанската и португалската не вещае добро за Европа.

Ако Германия продължи така да потъва, не е добре за цяла Европа„, предупреди той.

„Там нещата забуксуваха. Ако тази тенденция продължава, не е добре за нас. Не бих казал, че германски инвестиции не се интересуват от България. Напротив – ние сме атрактивно място, макар и в периферията на ЕС. Не е това обаче, което германският бизнес слага в България в сравнение със страните, които граничат с Германия. Нещата са несъизмерими. Изпреварва ни дори Румъния.“

Има нещо като затишие в инвестициите, подчерта Митко Василев на фона на конкуренцията на съседни на нас държави, както и на тази от Източна Европа.

Източник: toppresa

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *