Актуални новини

Бизнесът посочи недостига на умения за индустриалния упадък в Европа

Бизнес лидери и създатели на финансови политики твърдят, че липсата на квалифицирани работници е един от ключовите фактори, възпрепятстващи повторната индустриализация на европейската икономика.

Коментарите са във връзка със спада на индустриалното производство, както и на рекордно ниските нива на безработица в ЕС. Индустриалното производство е намаляло с 5,8% в сравнение с миналата година, а безработицата е на най-ниското ниво за всички времена – 5,9%.

Те също така следват проучване, публикувано миналата година от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), което установи, че 85% от европейските фирми считат липсата на достатъчно квалифициран персонал за пречка за инвестициите, което е най-често посочваната пречкаи е дори пред високите цени на енергията ( 82%).

На събитие, организирано от белгийските регионални и федерални инвестиционни фирми в понеделник (5 февруари), висши бизнес и финансови служители многократно подчертаха важността на справянето с недостига на умения в блока.

„Когато говорим по темата за реиндустриализацията, трябва да осъзнаем, че в нашите страни има много ноу-хау“, заяви Мишел Каселман, генерален мениджър на PMV, инвестиционното звено на фламандското правителство. „Но то изчезва, а  индустрията трябва да продължи  напред.“

Каселман подчерта, че сега има „истинска спешност“ да се защитят и подхранват „историята и знанието, които все още са тук“, преди да е станало твърде късно.

Една от най-големите трудности

Марют Фалкстед, генерален секретар на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), който предоставя рисков капитал на малки и средни предприятия (МСП) и е мажоритарен собственик на ЕИБ, отбеляза, че „една от най-големите трудности, пред които са изправени компаниите,  е достъп до квалифицирана работна ръка”.

„Нуждаем се от публичните органи да се съсредоточат върху разширяването и подобряването на възможностите за обучение и също така да погледнат с нов поглед на университетската система и гимназиите. Трябва да преосмислим набора от умения на нашата работна сила.“, обясни тя.

Том Паемейлер, главен изпълнителен директор на Kebony, базиран в Норвегия производител на дървесина, който  управлява и фабрика в Антверпен, добави, че липсата на квалифицирана работна ръка е симптом на по-широко икономическо предизвикателство, пред което е изправена европейската индустрия, а именно стеснен пазар на труда.

„Ако искаме да се изправим пред демографията и да запазим индустриалната дейност, трябва да бъдем много приобщаващи в нашия подход към пазара на труда и да сме сигурни, че имаме правилните политики, за да реализираме целия потенциал там“, каза той .

„Трябва да накараме всички да работят. Защото понякога е по-лесно да намерим специалист по научноизследователска и развойна дейност, отколкото да намерим машинен оператор“, посочи Паемейлер.

Ситуацията в Белгия – микрокартина на Европа 

Белгия, която пое шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС през януари, вероятно страда по-остро от повечето държави-членки от двойното предизвикателство на пълзящата деиндустриализация и исторически стегнатия пазар на труда.

Индустриалното производство на Белгия е намаляло два пъти повече от средното за ЕС през последната година (11,6% срещу 5,8%), докато нивото на безработица е почти рекордно ниско от 5,7% – под средното за ЕС от 5,9%.

През последния четвърт век ролята на производството в икономиката също се е свила по-бързо в Белгия, отколкото в останалата част на Европа. Производството с добавена стойност като общ дял от БВП в Белгия е намаляло от 18,2% през 1998 г. на 12,6% през 2022 г., докато в ЕС като цяло е  спаднало от 17,8% на 15%.

Окуражително е, че през последните месеци европейските политици все повече подчертават необходимостта от защита на индустриалната база на Европа – включително лидерите на Белгия.

Миналия месец премиерът Александър Де Кро изрично призова за Индустриална сделка на ЕС успоредно със Зелената сделка, за да „запазим промишленото производство в Европа“.

Забележките на Де Кро бяха повторени от белгийския министър на финансите Винсент Ван Петехем, който призова ЕС да „намали бюрокрацията“, за да стимулира европейските инвестиции.

Сол в раната на промишлеността?

Гореспоменатото събитие се случи в същия ден, в който бяха публикувани две проучвания, които нагледно демонстрираха тежестта на икономическото положение на Европа.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която е група от предимно богати страни, понижи прогнозирания си темп на растеж за еврозоната тази година от 0,9% до само 0,6%, цитирайки „продължаващите неблагоприятни ефекти от шока в цените на енергията“ като ключова причина за очаквания бавен растеж в Европа.

По-специално, докладът призова страните да въведат „реформи в политиката за подобряване на образователните резултати и развитието на уменията“, за да стимулират растежа.

Междувременно институтът ifo, базиран в Мюнхен мозъчен тръст, публикува проучване, според което 36,9% от германските производители съобщават за липса на поръчки миналия месец спрямо 20,9% през януари 2023 г.

 

от Thomas Moller-Nielsen | EURACTIV.com

Feb 6, 2024

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *