Актуални новини

Проучване от Давос: Предстои несигурна година за световната икономика

Глобалната икономика е изправена пред година на слаби перспективи за растеж и несигурност, произтичащи от геополитически борби, строги финансови условия и разрушителното въздействие на изкуствения интелект. Това установи проучване сред водещи икономисти, цитирано от Ройтерс.

Провеждано всяка година преди срещата на Световния икономически форум (WEF) в швейцарския курорт Давос, проучването сред повече от 60 водещи икономисти, избрани в световен мащаб от частния и публичния сектор, се опитва да очертае приоритетите за политиците и бизнес лидерите.

Около 56% от анкетираните очакват общите глобални икономически условия да се влошат тази година, с висока степен на регионални различия. Докато мнозинството прогнозира умерен или по-силен растеж в Китай и Съединените щати, съществува широк консенсус, че Европа ще постигне само слаб или много слаб растеж.

Перспективите за Южна Азия и Източна Азия и Тихия океан са по-положителни, като много голямо мнозинство очаква поне умерен растеж през 2024 г.

Отразявайки коментарите на водещите централни банки в света, предполагащи, че лихвените проценти са достигнали своя връх, цели 70% от анкетираните икономисти очакват финансовите условия да се разхлабят, тъй като инфлацията спада и сегашното напрежение на пазарите на труда отслабва.

Смята се, че изкуственият интелект оказва неравномерно влияние върху световната икономика: докато 94% очакват ИИ значително да повиши производителността в икономиките с високи доходи през следващите пет години, само 53% прогнозират същото за икономиките с ниски доходи.

Отделно WEF публикува проучване за „качеството“ на икономическия растеж в 107 икономики, което заключи, че повечето страни растат по начини, които не са нито екологично устойчиви, нито социално приобщаващи.

„Подновяването на глобалния растеж ще бъде от съществено значение за справяне с ключови предизвикателства, но растежът сам по себе си не е достатъчен“, каза Саадиа Захиди, управляващ директор на Световния икономически форум.

WEF заяви, че започва кампания за определяне на нов подход към растежа и подпомагане на политиците да го балансират със социални, екологични и други приоритети.

Днес е официалния старт на тазгодишното издание на Световния икономически форум, които ще продължи до петък.

Източник: Мениджър NEWS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *