Актуални новини

Важно за осигуряването в Универсален пенсионен фонд (УПФ)

Пенсионната система в България работи чрез три форми на осигуряване: държавно обществено осигуряване (ДОО), допълнително задължително пенсионно осигуряване (УПФ/ ППФ) и допълнително доброволно пенсионно осигуряване (ДПФ). Трите форми работят по различен начин, но с обща цел – запазване на стандарта на живот в късните години.

Осигуряването в УПФ е задължително

В момента, в който осигуреното лице започне работа, от месечната му заплата започват да се удържат задължителни осигуровки за пенсия. 5% от осигурителния му доход (2,2% плаща то, а 2,8% плаща работодателят) постъпват в негова индивидуална партида.

Всеки избира пенсионния си фонд

Всеки има право да избере своя УПФ в срок до 3 месеца от започване на първата си работа. Ако това не бъде направено, ще бъде служебно разпределен в един от пенсионните фондове в България. Лицето може да промени осигуряването си след изтичане на 1 година от започване на участието във фонда, в който то е осигурено.

Осигурявам ли се, значи инвестирам

Парите ни се инвестират в различни финансови инструменти. Целта е реализиране в дългосрочен план на доходност, която надвишава инфлацията, така че покупателната способност на средствата да бъде запазена.

Средствата по индивидуалната ни партида са наши

Средствата по индивидуалната партида са наша собственост и се наследяват напълно. Те не подлежат на принудително изпълнение и не са съпружеска имуществена общност.

ОББ Пенсионно осигуряване: Кои сме ние?

ОББ Пенсионно осигуряване управлява три фонда за допълнително пенсионно осигуряване – Универсален пенсионен фонд ОББ, Професионален пенсионен фонд ОББ, и Доброволен пенсионен фонд ОББ, както и два фонда за извършване на плащания – Фонд за разсрочени плащания ОББ и Фонд за изплащане на пожизнени пенсии ОББ.

Накратко: (данни на КФН (www.fsc.bg) към 30.09.2023 г.)

  • 22 години традиции и опит на българския пазар
  • Над 400 корпоративни клиенти
  • Повече от 441 хил. индивидуални клиенти
  • Над 2,372 млрд. лв. активи под управление

Научете повече за осигуряването в УПФ ОББ на www.ubbpensions.bg. Въпроси може да отправяте и към Центъра ни за контакт с клиенти на безплатен тел. 0800 11 464.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *