Актуални новини

Европейският парламент на предприятията: преход от режим на оцеляване към просперитет

Шестото издание на Европейския парламент на предприятията – ЕПП /European Parliament of Enterprises™/ се проведе вчера в сградата на Европейския парламент в Брюксел. Над 700 предприемачи от цяла Европа бяха членове на Европейския парламент за един ден, обсъждаха и гласуваха по някои от най-важните теми за бизнеса в ЕС. Събитието бе организирано от Европалати в сътрудничество с Европейския парламент.

Трите основни послания, около които се обединиха участниците в ЕПП са: справяне с хроничния недостиг на работна ръка чрез подобряване и придобиване на нови способности за европейските работници; търсене на устойчиви решения за енергийната криза, особено за бизнеса и МСП; реализиране на ползите от търговските споразумения на ЕС.

Предприемачи от 43 европейски страни, представители на големи и малки компании, буквално от всички икономически сектори, се събраха в Брюксел, в Европейския парламент и обсъждаха проблемите на бизнеса в Европа. Въпреки предизвикателните геополитически ветрове дебатите бяха оптимистични и наситени с идеи – доказателство, че европейският предприемачески дух е свеж и във форма, но има нужда от повече подкрепа от европейските политици.

Три панела обхванаха ключовите теми за европейските предприятия:

УМЕНИЯТА са важни за постигане на по-висока конкурентоспособност. 2023 г. като европейска година на уменията е навременна инициатива за пълна промяна на политиките за развитие на уменията.

В ЕНЕРГЕТИКАТА, неотдавнашният скок на цените на енергията и несигурността в доставките засилват натиска върху бизнеса, който се бори да стъпи отново на краката си след пандемията Covid-19.

По отношение на ТЪРГОВИЯТА, геополитическото напрежение в резултат на войната в Украйна и други конфликти подкопават дневния ред на световната търговия.

Дита Харанзова, заместник-председател на Европейския парламент, и Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия и Комисар за търговия, откриха събитието.

След четири години на изключително трудни условия, политиците трябва да дадат възможност на европейските предприемачи да преминат от режим оцеляване към успех и просперитет“, каза председателят на Европалати Владимир Длоухи в началото на събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *