Актуални новини

Дебатът за състоянието на ЕС през 2023 г.: как можете да го проследите

В дебата за състоянието на ЕС на 13 септември Парламентът ще прегледа работата на Комисията, за да се увери, че проблемите на хората стоят на преден план.

Дебатът за състоянието на ЕС през 2023 г. 00:47

Членовете на ЕП ще упражнят надзор върху Комисията в рамките на дебата за състоянието на Европейския съюз

Какво представлява дебатът за състоянието на ЕС

Всеки септември председателят на Европейската комисия застава пред Европейския парламент, за да обсъди с депутатите какво е свършила Комисията през последната година, какво възнамерява да свърши през следващите месеци и каква е визията ѝ за бъдещето. Тази дискусия е известна като дебат за състоянието на ЕС.

По време на дебата депутатите като избрани представители на европейските граждани изразяват мнения и задават въпроси по основните политики на ЕС, които следва да отразяват тревогите на хората в Европа.

Дебатът оказва влияние върху работната програма на Комисията за следващата година.

Защо е важен дебатът за състоянието на ЕС през 2023 г.

Това ще бъде последното подобно обръщение на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен преди европейските избори през юни 2024 г. и края на настоящия мандат.

На фона на динамични геополитически и социално-икономически промени дебатът е добра възможност за оценка на постигнатия напредък по очертаните през 2022 г. приоритети, които остават важни теми за ЕС. Те включват отговора на руското нашествие в Украйна, намаляването на ефекта от климатичните изменения, мерки срещу поскъпването на живота, справянето с енергийната криза и утвърждаването на върховенството на закона.

Какво представлява дебатът за състоянието на Европейския съюз?

Как можете да гледате дебата за състоянието на ЕС

Дебатът ще бъде излъчван на живо на уебсайта на Европейския парламент в сряда, 13 септември, от 10 часа българско време. Можете да го проследите на който и да е от 24-те официални езика на ЕС − просто изберете от менюто на екрана езика, който предпочитате. Сред възможните алтернативи ще бъде и превод на международния жестомимичен език.

Друга алтернатива е да гледате дебата на нашата страница във Facebook или YouTube или да се включите в дискусията в социални мрежи като TwitterLinkedIn и Instagram. Използвайте хаштага #SOTEU.

Снимки и кадри от дебата ще можете да намерите на мултимедийния център на Парламента.

Повече за дебата за състоянието на ЕС през 2023 г.

РЕФ.: 20230831STO04504

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *