Актуални новини

ИНТЕРВЮ НА ЕКИП НА BLOOMBERG TV BULGARIA 

   Анализаторът Никола Янков:

 Политиката на обръщане на глобализацията ще продължи

 

Българските компании да преосмислят стратегията си, като изберат производствени партньори извън Китай, препоръчва анализаторът.

Опитът за интегриране на авторитарни държави в световната икономика, на обвързването им с капиталови и търговски потоци, за да се предотврати война, не сработи. Китай и Русия продължават с агресивното си поведение и преследване на имперските се цели и отделянето на западните икономики от Пекин е реакция на това. Това коментира Никола Янков, управляващ партньор в „Експат Капитал“, в ефира на предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Основният риск пред света в годините напред е агресивната политика на Китай и налагането със сила от страна на Пекин на неговите интереси в Тихоокеанско-Азиатския регион, включително евентуално завладяване на Тайван. Това би предизвикало огромни турбуленции в световната икономика – западните държави ще наложат ужасяващи санкции върху търговския оборот и капиталовите потоци към и от Китай. Това ще засегне огромна част от международните корпорации, които разчитат в момента на Китай като на основен партньор за производство“, посочи анализаторът.

Янков допълни, че дори без директен военен конфликт Китай може да наложи блокада на Тайван, което ще спре потока на чипове към световната икономика. „Основни производители като TSMC и Intel вече обявиха нови производствени центрове в Европа в подготовка за такава възможност“, каза Янков

Той припомни, че САЩ вече предприеха мерки за ограничаване на стокообмена и капиталовите потоци към Китай през 2022 г., като предупредиха институционалните инвеститори да не инвестират в китайския фондов пазар и извадиха китайски компании от американските борси. „Миналата седмица това бе последвано от забрана за американски лица да инвестират в китайския технологичен сектор. ЕС в момента действа по друга линия, като ограничава китайските инвестиции в стратегически сектори, но най-вероятно ще приеме подобни на САЩ действия до края на годината“, каза Янков.

„Политиката на обръщане на глобализацията, на пребазиране на основни производства в Америка и Европа ще продължава със страшни темпове“, коментира събеседникът.

Янков обърна внимание на това, че голяма част от българските компании разчитат на суровини, части или производство на цялостен свой продукт на територията на Китай с китайски партньори, което е било досега много успешен модел. „Тези компании трябва спешно да преосмислят своята стратегия и да диверсифицират своя риск, като изберат производствени партньори извън територията на Китай. Трябва да имат план Б“, препоръча Янков.

По думите му България е „едно добро място“ в ЕС за базиране на производства, които биха могли да бъдат изнесени от Китай насам.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *