Актуални новини

Съветът на ЕС прие нов законодателен акт за повече станции за зареждане с електроенергия и презареждане с гориво в цяла Европа

В резултат от приетия регламент за инфраструктурата за алтернативни горива през следващите години в цяла Европа ще бъдат разположени повече зарядни станции и станции за презареждане с алтернативни горива, които ще дадат възможност на транспортния сектор значително да намали въглеродния си отпечатък.

Предвиждайки по-голям капацитет за публично достъпно зареждане с електроенергия по улиците в градовете и по магистралите в цяла Европа, новият законодателен акт представлява крайъгълен камък на нашата политика „Подготвени за цел 55“. Вярваме, че в близко бъдеще гражданите ще могат да зареждат своите електрически автомобили толкова лесно, колкото и днес в традиционните бензиностанции.

Ракел Санчес Хименес, министър на транспорта, мобилността и програмата за градовете на Испания

Основни цели за разполагане за 2025 г. и 2030 г.

Текстът на регламента предвижда конкретни цели за разполагане, които ще трябва да бъдат постигнати през 2025 г. или 2030 г., по-специално:

  • от 2025 г. по основните транспортни коридори на ЕС, т.нар. „трансевропейска транспортна мрежа“, трябва да се инсталират на всеки 60 км станции за бързо зареждане с електроенергия с мощност от най-малко 150 kW за леки автомобили и микробуси
  • зарядни станции за тежки превозни средства с минимална мощност от 350 kW трябва да бъдат разположени на всеки 60 км по основната трансевропейска транспортна мрежа и на всеки 100 км по по-голямата широкообхватна трансевропейска транспортна мрежа от 2025 г., като последната трябва да получи пълно покритие до 2030 г.
  • станции за презареждане с водород , обслужващи както автомобили, така и камиони, трябва да бъдат разположени от 2030 г. във всички градски възли и на всеки 200 км по основната трансевропейска транспортна мрежа
  • морските пристанища, приемащи минимален брой големи пътнически плавателни съдове или контейнеровози, трябва да започнат да осигуряват брегово електрозахранване за тези плавателни съдове най-късно до 2030 г.
  • летищата трябва да започнат да осигуряват електроенергия на спрели въздухоплавателни средства на всички контактни местостоянки най-късно до 2025 г., а на всички перонни местостоянки – най-късно до 2030 г.
  • ползвателите на електрически превозни средства или превозни средства, задвижвани с водород, трябва да могат лесно да плащат в зарядни точки или точки за презареждане с гориво с платежни карти или безконтактни устройства, без необходимост от абонамент и при пълна прозрачност на цените
  • операторите на зарядни точки или точки за презареждане с гориво трябва да предоставят на потребителите пълна информация чрез електронни средства относно наличността, времето за чакане или цената в различните станции

Инфографика — „Подготвени за цел 55“: към по-устойчив транспорт

Вж. пълната инфографика

Следващи стъпки

След официалното му приемане днес от Съвета новият регламент ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС след лятото и ще влезе в сила на двадесетия ден след публикуването му. Новите разпоредби ще станат приложими шест месеца след влизането в сила на регламента.

Обща информация

Регламентът за инфраструктурата за алтернативни горива е част от пакета „Подготвени за цел 55“. Пакетът, който беше представен от Европейската комисия на 14 юли 2021 г., има за цел да позволи на Европейския съюз да намали нетните си емисии на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. и да постигне климатична неутралност през 2050 г.

На 2 юни 2022 г. Съветът по транспорт постигна общ подход по предложението, а, след преговори с Европейския парламент, двата съзаконодателни органа постигнаха предварително споразумение по регламента на 28 март 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *