Актуални новини

Институтът по философия и социология към БАН представи резултати от проучване на сивия труд в България

Толерантността на населението към икономиката в сянка е доста висока

Институтът по философия и социология към Българска академия на науките представи резултатите и аналитичните продукти от научноизследователската дейност на тема „Факторна детерминираност на „икономиката в сянка“ в представите на българското общество“. 60% от хората, които са работили в сивия сектор смятат, че недекларираният труд не е сериозно нарушение, а повече от половината от тях твърдят, че са съгласни да работят без осигуровки. Това показват резултатите от проучването.

Времето на сивия труд в България не е отминало. От анкетираните 1800 души около 40% са получавали заплащане в брой, а 28% остават на работа без договор.

Толерантността на населението към икономиката в сянка е доста висока. Конструираният Индекс на толерантността на населението при скала от 0 до 100, е посочил по време на проучването индекс от 74. Фрапиращ е  резултатът от разрез по възрасти за три условни групи – от 15 до 35 години, от 36 до 55 години, и над 56 г. Индексът на толерантност сред младите хора до 35 години е 91, за средната възраст на населението е 72, а за възрастните е 54.

Икономическата принуда, а не социално-психологически фактори, е основната причина хората да участват в икономиката в сянка. Други фактори са съществуването на работещите-бедни и възприятие сред 85% от анкетираните, че законите са пълни с „вратички, които тикат хората“ към тази сфера.

Политическата нестабилност и несигурност в страната подхранват формите на недекларирания труд, заради корупцията и размитата отговорност.

Има нужда и от създаване на финансова култура в населението, тъй като много хора не разбират понякога, че работят в сив сектор, се посочва още в доклада.

Проучването е направено през миналата година и отчита мащабите на недекларираната заетост през 2021 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *