Актуални новини

Бургас с потенциал да се развива като иновативен авиационен център

Авиационният бизнес е с широк обхват и включва освен превоз на пътници с цел туризъм, също така карго полети, бизнес полети, полети с нетърговска цел: за търсене и спасяване, хуманитарни, медицински и др. Внимание следва да се обърне и на иновативните полетни операции с дронове, които намират все по-голямо приложение в бизнеса, споделя д-р Иво Барзов – авиационен експерт и председател на сдружение Българо-италиански център Да Винчи.

В тази връзка се разработва европейска система за управление на безпилотния трафик с дронове – U-space. Европейската регулаторна рамка и първите регламенти за системата, приети от Европейската комисия през 2021 г., влизат в сила през януари 2023 г. Целта на U-space е да се постигне автоматизирано управление на дроновете, което позволява голям брои операции, много от които едновременни.

Бургас може да използва даденостите, които има и да се развива като авиационен център за разработването и тестването на иновативни полетни операции с дронове. В тази връзка д-р Барзов и Стефан Христозов от Безпилотни системи България ЕООД изпратиха до община Бургас предложение относно включването на Бургас в общността на градовете, развиващи градска въздушна мобилност (The Urban-Air-Mobility Initiative Cities Community – UIC2).

База на Хеликоптерната спешна медицинска помощ (HEMS) също следва да бъде част от стратегията за развитие на Бургас като авиационен център. Тази дейност е с голям обществен интерес и следва да се отговори на очакванията. В същото време едно от направленията на приложение на безпилотните летателни системи е в спешната медицинска помощ. В бъдеще се очаква нарастващо взаимодействие между медицинските услуги с дронове и Хеликоптерната спешна медицинска помощ.

Екосистемата свързана с безпилотни летателни системи в Бургас се допълва и от новата магистърска програма в Бургаски свободен университет – Проектиране и управление на въздушни и морски дронове. Това ще даде възможности за участие на екипи в интересни международни проекти и да се почерпи опит от държави напреднали в тази област.

ЕК публикува „Стратегия за дронове 2.0 за интелигентна и устойчива екосистема за безпилотни летателни апарати в Европа“. В нея се посочва следното: С подходящата рамка пазарът на услуги с дронове в Европа може до 2030 г. да достигне стойност от 14,5 милиарда евро, с общ годишен темп на растеж от 12,3% и да създаде 145 000 работни места в ЕС. Различните сегменти на този пазар непрекъснато нарастват по отношение на компании и обем на операциите.

В заключение д-р Барзов счита, ча Бургас следва да се възползва от откриващите се възможности, за да се развие като авиационен център. Като първа стъпка към постигане на тази цел може да бъде  разработването и тестването на иновативни полетни операции с дронове.

Computer network connection modern city future technology

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *