Актуални новини

Владимир Длоухи е новият президент на Европалати, съобщи БТПП

ЕКАТЕРИНА ТОТЕВА

 

 

СОФИЯ,  

22.03.2023 13:02

 (БТА)

Асоциацията на европейските търговски палати (Европалати) има нов председател – Владимир Длоухи. Той ще ръководи организацията до края на 2023 г. след оттеглянето от поста на досегашния председател Люк Фрийден, който има ангажименти към една от политическите партии в Люксембург и изборите през октомври, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата на интернет страницата си.

Владимир Длоухи е заместник-председател на Европалати от 2020 г. Той е начело на Комитета за устойчивост в организацията.

Той бе избран единодушно на общо събрание, проведено вчера. Като президент на Европалати Длоухи заяви, че ще продължи работата в посока повишаване на европейската конкурентоспособност. „Не можем просто да наблюдаваме как глобалният растеж се случва извън ЕС. Предприятията ни се нуждаят от благоприятни и предвидими рамкови условия, за да работят в Европа и да бъдат конкурентоспособни на международно ниво, каза той.

Новият председател на Европалати каза, че ще постави основен приоритет върху гарантиране възможностите за предприемачите, засегнати от енергийната криза и други значими предизвикателства, да въвеждат иновации, да инвестират, да създават работни места, да търгуват, с една основна цел – стимулиране и възстановяване на устойчив растеж за Европа.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов взе участие в общото събрание на Европалати, проведено в хибриден вариант – присъствено в Стокхолм и онлайн. Досегашният председател Люк Фрийден направи обзор на предизвикателствата и постиженията от началото на неговия мандат през януари 2022 г.

––––––-
Владимир Длоухи е чешки икономист с опит в бизнеса, науката и политиката. Осем години е бил част от чешкото правителство като основен водач на чешката икономическа трансформация. Бил е министър на икономиката на Чехословакия до 1992 г., а след това министър на индустрията и търговията на Чехия. Освен това, Длоухи участва в ръководството на големи международни компании, доскоро е заемал поста председател на Чешката търговска камара. Той е член на международни think-thank организации и Националния икономически съвет към правителството на Чешката Република.

/ВЙ/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *