Актуални новини

Бургас бе домакин на голям Българо-турски бизнес форум

На 23.03.2023г. Бургаският конгресен център бе домакин на голям Българо-турски бизнес форум с повече от 250 представители на официални институции и бизнеса.Той е поредният, който  организира Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, като следващият ще е през юни в Банско.

Подписването на меморандум за сътрудничество между двете институции за насърчаване възможностите за бизнес между малки и средни предприятия бе сред акцентите на форума.

Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, определи Република Турция като изключително важен партньор с ключова роля за българското  производство.

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев говори за добрите взаимоотношения между двете държави. През февруари в Истанбул се е провел бизнес форум с над 200 делегата, 3 министри и 7 кмета с цел привличане на инвестиции. Той посочи, че партньорството с Турция е един от топ приоритетите ни.

На годишна база отбелязваме ръст на вноса с над 50% за 2022г.,което е рекорд. При износът също имаме ръст от над 30% за 2022г. В България има над 2200 компании с турски капитали, които са създали над 4500 работни места. От тях 70 големи турски компании активно работят тук и създават повече от 2,5 млрд.евро от стокообмена, който също бележи рекорден връх от над 7,4 млрд.евро.  Целта е да се увеличи този стокообмен с още 30%.

Айлин Секизкьок, извънреден и пълномощен посланик на Република Турция у нас,благодари за подкрепата, която страната ни е оказала в помощ на пострадалите от земетресението. Тя наблегна на добрите партньорски отношения. Визовият проблем и натовареността на граничните пунктове са проблемите пред двете страни, които предстои да се решат.

Кметът на Бургас Димитър Николов обеща всякакво съдействие за съвместни инициативи, а Бурхан Немутлу, председател на УС на Българо-турската търговско-промишлена камара посочи, че търговско-икономическите отношения се движат в положителна посока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *