Актуални новини, Новини

Посещение на Бургаската търговско – промишлена палата в Къркларели, Туция

На 17 март 2023 г. делегация на Бургаската търговско – промишлена палата посети гр. Къркларели, Турция.

Делегацията бе водена от Председателя на Палатата   Тодор Демирков и в нея бяха включени членове на екипа и заинтересовани компании.

Посещението бе по покана на Стоковата Борса и Търговско- промишлената палата в Къркларели и имаше за цел разширяване на традиционно добрите контакти между бизнес организациите в двата погранични региона.

Председателят на Стоковата Борса г-н Турхан Алтънтел сподели своето задоволство от срещата и отбеляза желанието на компаниите от региона за установяване на по-близки контакти с партньори от България в секторите земеделие, транспорт, хранително – вкусова промишленост и туризъм. На срещата присъстваха Председателят  на Общото събрание г-н Реджеп Туна, заместник-председателите на борда на директорите Хикмет Йълдъръм и Ерхан Кушоглу и членове на Управителния съвет. Бе поканен и  Директора на Дирекция „Земеделие и гори“  на провинция Къркларели г-н  Мехмет Аксой. Той  презентира оранжерийното производство в региона, като един от най-бързо развиващите се сектори. По време на разговорите бяха установени общи идеи за обмен на информация, организиране на общи мероприятия в интерес на членовете и работа по общи проекти. По-късно българските гости посетиха предприятие за производство на  млечни продукти „Alkan“ – водеща марка в региона. Представена беше и оранжерия за домати, която е един от примерите за оранжерийно производство с използването на геотермална вода в с. Асилбейли, Къркларели. Отбелязани бяха переспективите за развитие на производството на базата природния ресурс и договорения експорт на продукцията. Подчертано беше желанието за привличане на инвестиции и от България.

Намерението за сближаване на Бургаската Палата и Стоковата Борса бе документирано със споразумение за сътрудничество, подписано от двете организации.

В същия ден делегацията от Бургаската палата посети и своите партньори от Търговско- промишлената палата в Къркларели. Домакините в лицето на Председателят на Палатата г-н Сонер Илик и Председателят на Борда на директорите г-н  Исмаил Хаки Йозсан подчертаха, че целта на срещата е да се установи по-тясно сътрудничество между предприемачите от двата региона и да се създадат нови възможности за общи бизнес начинания. Бяха обсъдени бъдещи инициативи между двете Палати за разширяване на пазарите, развитие на икономиките на двата града и партньорство с нови бизнес идеи по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *