Актуални новини

Зимна прогноза за строителния сектор в България

С оглед на очакваното забавяне на икономиката през 2023 г. строителният сектор в България е вероятно да бъде засегнат от продължаващата политическа нестабилност, която вероятно ще постави под риск реформите в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост и ще забави изпълнението на оперативните програми. На този фон експресните оценки за 2022 г. показват, че общата строителна продукция ще отчете положителен ръст през тази година главно поради импулса в жилищното строителство и по-доброто от очакваното представяне на нежилищното. Прогнозите за 2023-2024 г. са за забавяне в тези сегменти за сметка на гражданското строителство, което се очаква да нараства с по-бързи темпове.

Това са част от основните послания в последния доклад на Института за икономическа политика за развитието на строителния сектор в страната, изготвен в рамките на партньорството на института с Източноевропейска асоциация за прогнозиране в строителството, в която членуват изследователски организации от осем държави в Югоизточна и Източна Европа.

Целите доклади с прогнози за развитието на строителния сектор до 2024 г. в България и в още 8 страни може да намерите на страницата на Източноевропейската асоциация за прогнозиране в строителството ТУК.

Източник: Инфобизнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *