Актуални новини

Партньорства за регионални иновации: 63 региона, седем града и четири държави членки бяха избрани за участие в пилотно действие

Българският еврокомисар Мария Габриел обяви на пресконференция в Брюксел 63 региона, седем града и четири държави членки, избрани в рамките на пилотната инициатива „Партньорства за регионални иновации“. Габрово е българският регион избран да участва в инициативата. Пилотното действие се реализира от екипа на комисар Габриел в Съвместния изследователски център (JRC) на ЕК и Комитета на регионите.
„С партньорствата адресираме две основни предизвикателства в иновационната екосистема на Европа. Това са фрагментираността на инструментите за финансиране и недостатъчната свързаност между регионалните и местните участници в иновациите. Ето защо ще предоставим на регионите и градовете експертиза, сътрудничество, работа в мрежа, които ще им помогнат за привличането на инвестиции и мобилизиране на подходящите програми за финансиране“, заяви Мария Габриел.

Участващите региони и градове ще работят по „Наръчник за партньорствата за регионални иновации“. Документът се базира на три елемента. Това са стратегическа рамка, процес на съвместно създаване с гражданите и намиране на решения, адаптирани към конкретните местни условия на територията. Ще се насърчават добрите практики, ученето чрез експериментиране и укрепването на капацитета на регионалните екосистеми за иновации.
„Партньорствата ще бъдат в основата на новата европейска иновационна програма, която ще представя през юли. Тя ще работи за стимулиране на иновациите във всеки един регион в Европа. Новата вълна иновации носи конкретни решения на проблеми, с които се сблъсква всеки от нас във всяко населено място в областта на транспорта, енергетиката, земеделието. Днес трябва да направим така, че всеки новатор да има свободен достъп до друг регион, с цел привличане на инвеститори и създаване на пазари за неговите продукти и услуги, независимо в кой район се намира“, заключи Мария Габриел.
Повече информация за инициативата „Партньорствата за регионални иновации“ и избраните територии за участие:
https://s3platform.jrc.ec.europa.eu/pri
https://s3platform.jrc.ec.europa.eu/pri-map

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *