Актуални новини

Посещение на делегация от Посолство на Ислямска република Пакистан

12.02.202. 3

 

Делегация от Посолството на Ислямска република Пакистан, водена от временно управляващия Посолството г-н Маруан Алекс Аийаш посети Бургаската търговско-промишлена палата.
Председателят Цанко Иванов запозна гостите с историята и дейността на БсТПП. Той направи обзор на отношенията между Палатата и Посолството и преглед на търговско-икономическите отношения между България и Пакистан. Стана ясно, че 2008 г. бележи връх в стокообмена на стойност 130,2 млн.щ.д. с положително салдо за нашата страна. От 2014 г. досега салдото за България е трайно отрицателно, а стокообменът за изминалата година се равнява на 41,2 млн.щ.д.

Г-н Аийаш отбеляза, че 70% от търговията между двете държави се падат на текстилните изделия и посочи възможности за диверсификация със селскостопански продукти. Той подчерта членството на България в ЕС и географската й близост до Пакистан като предимство за развитието на търговията.
Дипломатът предостави за разглеждане проект на Меморандум за разбирателство между БсТПП и ТПП – Хайдерабад и изрази надежда, че с подписването му по своеобразен начин ще се отбележи и навършването на 55 години от началото на дипломатическите отношения между България и Пакистан.
Срещата завърши с ангажимент за активизиране на информационния обмен между двете институции и популяризиране на възможностите за бизнес с Пакистан сред членовете на БсТПП.
От страна на Посолството участваха още г-н Акрам Кан – координатор, г-жа Мадлена Иванова – секретар и проф.д-р Благовест Белев – сътрудник на Посолството. От страна на БсТПП участваха г-н Тодор Демирков, член на ИС на БсТПП, г-жа Боряна Желева – гл.секретар и експерти на Палатата.

12.02.202. 2

12.02.202. 3

12.02.202. 4

12.02.202. 5

12.02.202. 6

12.02.202. 7

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *