Актуални новини

Делегация от град Ухан, Китай посети Бургаската търговско промишлена палата

Бургаската търговско-промишлена палата бе домакин на делегация от китайския град Ухан. Посещението се осъществи съгласно подписания през 2018 г. меморандум за разбирателство между БсТПП и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия – подсъвет Ухан.
Основната цел на визитата бе представяне на Зоната за икономическо и технологично развитие (ЗИТР) на Ухан, както и насърчаване на сътрудничеството в производството на машини, комуникациите и други проекти с местните компании.Делегацията, водена от директора на Зоната г-н Пънг Хао, включваше ръководители от Зоната и президенти на компании.
В приветствието си председателят Цанко Иванов изказа задоволството от предстоящата среща и представи накратко град Бургас, историята и дейността на Палатата.

Той изрази надежда, че предстоящите разговори ще бъдат следваща стъпка в укрепване на търговско-икономическите връзки с Ухан и представи участниците от българска странас дейности в сферите строителство, транспорт, търговия, образование и научно-техническо развитие, производство на захарни и шоколадови изделия, връзки с обществеността, индустриален и логистичен парк.
Пънг Хао благодари за поканата и сподели приятните си впечатления от Бургас като красив град, който съчетава промишленост и туризъм. Той заяви, че Ухан се нарежда на 5-то място в световната класация на най-технологичните градове, сдобре развити самолетостроене, автомобилостроене, производство на автомобилни частни и битова техника, услуги. В града има 83 университета, в които се обучават 1,2 млн. студенти. Разположен на р. Яндзъ, географски Ухан е сърцето на Китай и точка от Пътя на коприната.
От последвалата презентация на ЗИТР стана ясно, че от стартирането на строителството й през 1991 г. досега общата й площ е достигнала 489,7 кв.км. През 2017 г. БВП на Зоната е 144,3 млрд. юана (22,82 млрд.щ.д.) и представлява около 10% от БВП на Ухан. В Зоната има 8 индустриални парка, свързани с метро. Подробна презентация на ЗИТР (в приложението).
По време на заключителната дискусия се оформиха възможности за съвместно сътрудничество в областта на биотехнологиите.
В програмата на делегацията бяха включени още среща със заместник-кмета по финанси, бюджет и икономика на община Бургас Красимир Стойчев и посещение на „Индустриален и логистичен парк – Бургас” ЕАД.

19.11.2019Uhan 2

19.11.2019Uhan 3

19.11.2019Uhan 4

19.11.2019Uhan 5

19.11.2019Uhan 6

19.11.2019Uhan 7

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *