Актуални новини

Посещение от Посолство на САЩ в БсТПП

 

Председателят на Бургаската търговско-промишлена палата Цанко Иванов се срещна със секретаря по политико-икономическите въпроси към Посолството на САЩ Сан Лий. Целта на визитата бе запознаване с дейността на Бургаската търговско-промишлена палата и икономиката на региона.
Председателят запозна г-жа Лий с историята и работата на Палатата, основните й услуги, функциите й на посредник между бизнеса и институциите, контактите със сродни организации в страната и чужбина. Той направи икономически обзор на областта, като изтъкна стратегическото местоположение на Бургас, посочи големите предприятия и ролята на туризма като структуроопределящ отрасъл. Иванов заяви, че Бургас се нуждае от повече индустриални производства, които да осигуряват целогодишна заетост и изрази надежда, че износът на суровини, особено на селско стопанска продукция, ще намалява за сметка на стоките.

От прегледа на стокообмена между двете държави стана ясно, че на САЩ се падат около 1,4% от общия ни износ и 0,9% от вноса. Основните експортни позиции на България за суровият тютюн, ИКТ продуктите, изделията на електрониката и хранителната промишленост,както и нефтените масла и торовете. Сред основните вносни стоки от САЩ традиционно се нареждат нефтения кокс, апаратурата за обработка на информация и телекомуникация, диодите, транзисторите и полупроводниковите прибори. Стокообменът за 2018 г. бележи връх за периода от 2006г. досега и възлиза на 903,6 млн.щ.д. с положително салдо за нашата страна от 218,2 млн.щ.д.
Госпожа Лий изрази благодарност за проведената среща и намерение с нея да се постави началото на ползотворно сътрудничество.

17.07.2019 2

17.07.2019 3

17.07.2019 4

 


 

 

[1] по данни на МИ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *