Актуални новини

Бургаският бизнес ще получи подкрепа от ЕБВР

27.03.2019

 

Заместник-кметът Красимир Стойчев призова към по-голяма активност местните фирми
„Без бюрокрация, излишни документи и мудна администрация така работи програмата “Подкрепа за малкия бизнес” на ЕБВР”, обяви Мирослав Стоянов, мениджър на програмата в България. Той представи предимствата на програмата на бизнес форум в Бургас „Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме ноухау“, събрал над 60 бизнесмени от региона. За събитието в морския град пристигнаха директорът на ЕБВР за България Лариса Манастърли, старши банкеръг на банката Светлин Писленски, зам.- изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Яна Топалова, представители на Министерството на икономиката. Форумът бе организиран от ЕБВР в партньорство с икономическото министерство, ИАНМСП и община Бургас.
При откриването на форума зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев разказа за дългогодишния опит на общината в партньорството с ЕБВР.

Той прикани компаниите от региона да бъдат активни и да  се възползват от предимаствата на програмата на банката за подкрепа на маликия бизнес. “Ние сме достъпни за бизнеса като администрация и се надяваме да имаме нови проекти за развитие на бизнес средата”, заяви Стойчев.
Ръст на оборота, подобрена производителност и разкриване на нови работни места са най-честият резултат от програмата Подкрепа за малкия бизнес„, съобщи още Мирослав Стоянов. Проучване сред компаниите, реализирали проект по програмата, сочи, че година покъсно 68% повишават стокооборота си средно с 30%, 56% подобряват производителността си средно с 26%, а 51% увеличават персонала си с 23% за същия период. За година у нас са одобрени 30 проекта, 20 други са в процес на разглеждане“, обяви гн Стоянов.
Представители на много малки и средни компании от Бургас и региона се запознаха с възможностите, които дава програмата Подкрепа за малкия бизнес„. Чрез нея фирмите получават експертна помощ за развитие и растеж в различни области като стратегия, маркетинг, финансов мениджмънт, енергийна ефективност и др. „Имате ли идея или проблем, елате да ги обсъдим заедно и със сигурност ще намерим решение“, подчерта Стоянов. Обикновено одобрението на проекта се получава не покъсно от месец след първата среща с представители на програмата. А месец след приключване на проекта банката изплаща грантовата сума, която е 70% от стойността на проекта.
За да бъдат одобрени, компаниите, които кандидатстват, трябва да са частни, български, да имат годишен оборот до 50 млн. евро и балансово число до 43 млн. евро и под 250 служители. Изисква се и поне двугодишна бизнес история.Програмата работи с компании в почти всички сектори с изключение на военната дейност и производство, тютюн, хазарт и финансови услуги.
Представители на Министерството на икономиката запознаха присъстващите с възможностите за подкрепа на малките и средните предприятия чрез програмите на Европейския съюз, и с мерките за насърчаване на малкия бизнес на ИАНМСП. Зам.-кметът Стойчев призова фирмите да използват услугите на бюрото на агенцията, разкрито преди време в Бургас.
Следващият информационен форум по програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на ЕБВР ще се проведат в Стара Загора.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *