Актуални новини

Украинско-български бизнес форум

 

На 27.11.2018 г. в „Гранд хотел и СПА Приморец” в Бургас се проведе Украинско-български бизнес форум, организиран от Посолството на Украйна в България със съдействието на Българо-украинска индустриална камара и Бургаска търговско-промишлена палата.
В уводното си слово съветникът по икономическите въпроси към Посолството на Украйна Рустам Аждар изказа благодарност на съорганизаторите на форума и направи преглед на българо-украинските търговско-икономически отношения, туристическия обмен между двете държави и текущите инфраструктурни проекти в Украйна.
Областният управител Вълчо Чолаков приветства инициативата за провеждането на форума, информира за разработването на пътна карта за инвеститорите в областта и увери, че както той, така и кметове на тринадесетте бургаски общини са на разположение за оказване на съдействие на всички, желаещи да стартират бизнес в Бургас.

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции заяви, че форумът е инструмент за подобряване на търговско-икономическите отношения между двете държави и представи предимствата на България като инвестиционна дестинация.
Почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов изказа задоволството си, че морският град е бил избран за домакин на деловото събитие. Той оцени двустранните туристически отношения като прекрасни и посочи транспорта като сектор с потенциал за развитие. Консулът приветства живия контакт на форума през 2018-та, когато се чества 100-годишнината от началото на дипломатическите отношения между България и Украйна и изрази надежда, че той ще прерасне в традиция.
Заместник председателят на Одеския областен съвет Юрий Димчогло представи икономическия и инвестиционния потенциал на Одеска област. Със седемте си пристанища, над 1100 км ЖП линии, едно от трите най-големи летища в Украйна и преминаващи 5 международни коридора областта се явява важен транспортен център. Броят на предприятията е 78 000, от които 1300 големи и 200, работещи в сферата на иновационните технологии. Аграрният и животновъдният сектори са добре развити, както и производството на вино и ВЕИ. Одеса е уникален културно-исторически център, привлякъл 5 млн. туристи през 2017 г. През изтеклата година областта е реализирала износ на стойност 1,81 млрд.щ.д. и внос в размер на 1,46 млрд. щ.д., а преките чуждестранни инвестиции се равняват на 1,4 млрд. щ.д.
Примери за успешно украинско-българско икономическо сътрудничество представиха от „SoftServe”, „Промет стиил” ЕАД и “Nemiroff”.
От българска страна участваха членове и партньори на Бургаската търговско-промишлена палата с дейности в секторите информационни технологии, търговия с автомобили, производство на кабели, рекламни стелажи и съоръжения, бои, недвижими имоти, издателска и печатарска дейност, производство на облекла, екология, производство на захарни изделия,банково, застрахователно и морско дело, корабостроене, туризъм, козметика, търговия със стоки за строителството и дома.
В заключение съветник Аждар отправи покана за участие в организирания от  Посолството на България  и Украинската ТПП българо-украински бизнес форум, който ще се проведе в Киев на 14. 12. 2018 г.

27.11.2018 2

27.11.2018 3

27.11.2018 4

27.11.2018 5

27.11.2018 6

27.11.2018 7

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *