Актуални новини

Новоназначеният Посланик на Република Беларус на посещение в БсТПП

Извънредният и пълномощен посланик на Република Беларус у нас Александр Лукашевич проведе първа опознавателна среща с председателя на Бургаската търговско-промишлена палата Цанко Ивнов. В срещата участваха почетният консул на Р.Беларус в България Атанас Попов, Олег Белов – съветник към Посолството, членове на ръководството и екипа на Палатата.
Председателят Иванов изтъкна традиционно добрите отношения на БсТПП с Посолство и с Почетния консул на Беларус и представи дейността на Палатата.

От прегледа на търговския стокообмен стана ясно, че високите екологични норми у нас свиват вноса на популярните марки трактори „Беларус” и механизация за открит добив и едромащабни строителни работи „Белаз”, а на белоруския пазар изобщо не се предлага българско вино. Споразумението за свободна със Сърбия я прави предпочитан партньор за Беларус, докато равнищата на митата с България ограничават търговията.
Дипломатът изтъкна активната работа на Почетния консул, която извежда област Бургас на водеща позиция в сътрудничеството с Беларус и изрази увереност, че многобройните побратимени градове на двете държави са свидетелство за потенциала на двустранните отношения.Посланик Лукашевич отправи покана за участие в организирания от ИАНМСП българо-белоруски бизнес форум, който ще се проведе на 20.11.2018 г. в София, като събитие съпътстващо осмото заседание Междуправителствената комисия.
Сред потенциалните стоки за повишаване на стокообмена между двете държави се откроиха козметика, млечни продукти, нефтохимическа продукция, метални изделия, строителни материали, машини. Бяха обсъдени възможностите за изграждане на смесени предприятия и получаването на достъп до пазарите на ЕС и Евразийския икономически съюз.
Срещата приключи с ангажимент от страна на Посолството да предоставят своевременно информация на предстоящия форум за да бъде сведена до членовете на БсТПП.

29.10.2018 2

29.10.2018 3

29.10.2018 4

29.10.2018 5

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *