Актуални новини

Клубът на жените в бизнеса към БсТПП проведе дискусионна среща за връзката между бизнеса и образованието

По инициатива на Клуба на жените в бизнеса в БсТПП на 17.10.2018 г. се проведе дискусионна среща на тема „Връзката на образованието с бизнеса и осигуряване на кадри в Бургас и региона”. Ръководителите на двете висши и на няколко от средните учебни заведения в града, представители на синдикатите и бизнеса обсъдиха мерки за преодоляването на пукнатината между сектора на образованието и пазара на труда.
Инициативата се пада на Клуба на жените, тъй като жените сме и майки, а кариерното ориентиране започва в семейството, каза председателката на Клуба Соня Георгиева. След кратко уводно експозе тя постави водещия въпрос може ли образоването в професионалните училища да върне равновесието в пазара на труда.

Председателят на БсТПП Цанко Иванов изрази задоволство от широкия интерес към участие в срещата и заяви, че диалогът за образованието е важен, защото единствено образованият човек е в състояние да решава проблеми.
Участниците бяха единодушни, че стажуването на учениците и студентите ги подготвя за реализация на пазара на труда от една страна и – от друга страна – разрешава проблема в недостига на кадри в предприятията. Бе изразена увереност в способността на Клуба да подема законодателна инициатива, адресирайки предложенията си до конкретни институции. Представителите на сектора на образованието, бизнеса и БсТПП в лицето на своя Председател демонстрираха добра воля за сътрудничество в посока прогнозиране на потребностите от кадри и динамично планиране за тяхното задоволяване. Срещата приключи с ангажимент от страна на Палатата за изготвяне на подробен протокол от срещата за обсъждане от ръководството на Клуба и набелязване на следващи стъпки.

17.10.2018 2

17.10.2018 3

17.10.2018 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *