Актуални новини

Бизнес делегация на Бургаската палата в Сърбия и Унгария

В периода от 30-ти септември до 2-ри октомври делегация на Бургаската търговско-промишлена палата, водена от нейния председател инж. Цанко Иванов направи серия от делови посещения в градовете Нови Сад, Сърбия, Мишколц, Унгария и Пирот, Сърбия. В делегацията, освен членове на ръководството на Бургаската палата, участваха и бизнесмени от региона, които имат желанието да установят търговски отношения с фирми от тези райони или пък да надградят вече съществуващи такива.
Първата среща бе проведена с екипа на палатата в Нови Сад и нейния директор г-жа Оливера Симович. На нея бяха разисквани възможностите за увеличение на обмена на информация между двете палати и стимулирани на личните контакти между представители на фирми на базата на споразумението за сътрудничество, подписано между палатите на Бургас и Нови Сад.

В Мишколц бургаската делегация бе посрещната от ръководството на ТПП на провинция Боршод-Абауй-Земплен. След индивидуална среща между г-н Цанко Иванов и председателя на Управителния съвет на регионалната унгарска палата, бяха представени организациите, участващи във форума. Д-р Росен Тъкаченко, президент на Унгаро-Българската търговска палата, представи организацията и търговско-икономическите отношения между двете държави.
След презентация на дейността на ТПП на провинция Боршод-Абауй-Земплен, бе представена и регионалната селскостопанска камара от нейния президент г-н Йозеф Таско.
Разбира се, бе представена и област Бургас, нейният икономически потенциал и ролята на Бургаската палата за развитието на регионалната икономика.
В рамките на събитието бяха проведени и множество двустранни срещи между представители на унгарски и български фирми.
Ръководителят на българската делегация г-н Иванов бе приет и от зам. Кмета на Мишколц г-н Петер Пфлийгер. Н тази среща, определена като изключително сърдечна, бе обсъдено по-нататъшното развитие на отношенията между побратимените градове Бургас и Мишколц. Особено място в разговорите бе обърнато и върху възможността за директни контакти между бургаските университети и университета в Мишколц, учебно заведение с над 300 годишна история и традиции. Г-н Пфлийгер и г-н Иванов се изразиха ясно намерение да съдействат да бъде поканен ректора на унгарския университет в Бургас за среща с бургаските му колеги.
Гостите от Бургас посетиха и редица производствени и селскостопански предприятия и винарски изби в региона- основен производител на прочутото токайско вино.
Поредицата от интензивни и ползотворни срещи завърши с посещение в Регионалната палата в Пирот, Сърбия. Българските гости бяха посрещнати от председателя на Общото събрание на палатата и след сърдечните приветствия бяха представени присъстващите – членове на управителните органи и представители на местни фирми. Бе представена и икономиката на региона – изключително интересен за българските представители поради близкото си географско разположение и добра инфраструктурна свързаност. Естествено в центъра на представянето бе Безмитната зона на гр. Пирот, чиито предприятия имат най-голям дял в производството на БВП в региона и осигуряването на заетост. Впечатление на гостите направи и посещението на добре уредения местен пазар на селскостопанска продукция, където клиентите имат възможност да закупят желаната стока директно от производителя.
Своеобразна кулминация на срещата бе подписването на споразумение за сътрудничество между палатите в Бургас и Пирот, което ще допринесе за задълбочаване на икономическите контакти между двата региона.
Важно е да се отбележи, че събитието се проведе при изключително голям медиен интерес, като присъстваха екипите на 3 телевизии и множество печатни и електронни медии.

ser ung 2

ser ung 3

ser ung 4

ser ung 5

ser ung 6

ser ung 7

ser ung 8

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *