Актуални новини

Делегация от руския град Вологда посети БсТПП

23.08.2018 1

 

Седем членна делегация от побратимения с Бургас руски град Вологда посети Бургаската търговско-промишлена палата. Представители на държавната администрация и бизнеса, водени от Светлана Пахнина – и.д. Директор на Икономическия отдел на Вологда, се срещнаха с ръководството, членове и екипа на Палатата за да представят инвестиционния потенциал на града. Официален гост на събитието бе г-жа Ивелина Стратева – директор на дирекция „Икономика и стопански дейности“, Община Бургас.
В приветствието си председателят на БсТПП инж. Цанко Иванов изрази задоволство от посещението, подчерта добрите отношения на институцията със сродни организации от други руски градове и запозна гостите с историята и дейността на Палатата.

Той информира за получена покана от Кмета на Вологда за участие в изложение през ноември и увери, че при наличие на достатъчен интерес БсТПП ще организира делегация.
От презентацията на г-жа Пахнина стана ясно, че търговският обмен между градовете за последната година възлиза на $ 36 000. Вологда е важен транспортен и телекомуникационен възел на Северозападна Русия, БВП за 2017 г. възлиза на 65,7 млд.рубли и бележи 5,5% ръст спрямо предходната година. В структурата на производството 40% се падат хранителната и преработваща промишленост, следвани отсектор машиностроене с 28% и дървообработване – 15%. Градът е известен с екологично чистата си продукция, особено с кравето си масло, сладко, сладолед, лен, дантела, лагери, оптични мерници, дървени къщи. Държавните и частни промишлени зони са на обща площ от 1650 хка.Вологда е сред първите 3 най-популярни градове от „Сребърното колие на Русия”, през 2017-та е посрещнала 828 000 туристи и хотелиерството е един от най-привлекателните сектори за инвестиции. Пахнина отправи покана за участие в Международния съвет по коопериране, насрочен за провеждане на 15-16.11.2018 г., за мероприятието „Приказка за Рождество” през януари и за Руските ханзейски дни в рамките на празника на града през лятото. В заключение тя изрази надежда, че ще се изградят отношения не само между общините, но и между бизнеса на двата града. Ирина Петрова – ръководител на междурегионалните отношения и туризма към Съвета на град Вологда изрази готовност за осъществяване на туристически обмен между побратимените градове и покани бургаските туроператори да участват в кръгла маса за туризма в рамките на Международния съвет по коопериране.
Компаниите от руска страна бяха с дейност в сферите на дървопреработването и изграждането на дървени къщи, дезинфекция на вода без химикали, информационни технологии, строителство. От българска страна участваха фирми от секторите на търговия с автомобили и резервни части, воден транспорт, екология, производство на яйца.
Срещата приключи с ангажимент за проучване на възможностите за доставка на дървени къщи от Вологда и за организиране на съвместен обучителен семинар за преработване на води.

23.08.2018 2

23.08.2018 3

23.08.2018 4

23.08.2018 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *