Актуални новини

Посланикът на Аржентина посети Бургаската търговско-промишлена палата

26.07.2018 1

 

Извънредният и пълномощен посланик на Република Аржентина в Република България Н.Пр. г-н Алберто Алфредо Мануел Труеба се срещна с председателя на Бургаската търговско-промишлена палата инж. Цанко Иванов. В срещата участваха и представители на ръководството и екипа на Палатата, и представители на туристическия бранш в града.
Председателя на БсТПП изрази задоволството си от посещението и отбеляза, че 60-те хиляди аржентинци с български корени са здравата основа за връзките между двете държави. Той допълни още, че дипломатическите отношения, установени през 1931 г. поради многобройната вълна от български емигранти в Аржентина, продължават да се развиват в дух на приятелство и споделени ценности за мир, демокрация и международна сигурност.

Негово Превъзходителство благодари за топлия прием и каза, че основната причина за посещението му е предстоящото пето издание на Винения фестивал, който ще се проведе до 28 юни в експо център „Флора”. Той допълни още, че по време на среща му с кмета Николов се е породила идеята за побратимяване на Бургас и Мар дел Плата.
По данни на МИ в стокообмена между България и Аржентина се наблюдават постоянни флуктоации с върхова стойност от 110,65 млн.щ.д. през 2006 г. и трайно отрицателно салдо за нашата страна от 2009 г. досега. По информация на аржентинската страна най-голям принос във вноса на България имат медните руди и техните концентрати, които по настоящем не се отчитат от родната статистика, тъй като след 2011 г. у нас се отчита страната на внос, а не на произход на стоката. По тази причина стокообменът за 2017 г. според българската статистика се равнява на 83,09 млн.щ.д., докато според аржентинската статистика той възлиза на 156,3 млн.щ.д. Водещи стоки в нашия износ за Аржентина през последните 4 години са кораби, плаващи кранове, автоматични машини за обработка на информация, електрически трансформатори и акумулатори, инсектициди. От третата по големина икономика в Латинска Америка внасяме предимно руди на благородни метали, биодизел, вълна, ядки, пресни и сушени плодове, риба.
Н.Пр. г-н Труеба и председателят Иванов бяха единодушни, че има потенциал за разширяване на стоковата листа за и повишаване равнищата на стокообмена между Аржентина и България. Срещата приключи с ангажимент за активизиране на информационния обмен между Посолството и Палатата както за популяризиране на възможностите за търговия така и в сферата на туризма, образованието и културата.

26.07.2018 2

26.07.2018 3

26.07.2018 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *