Актуални новини

Среща на тема „Елементи на градски дизайн”

07.03.2018 1

 

Бургаската търговско-промишлена палата проведе среща на тема „Елементи на градски дизайн” по инициатива на председателя на Комисията по устройство на територията (КУТ) към Общински съвет Бургас арх. Димитър Георгиев.Председателят на Палатата инж. Цанко Иванов приветства участниците и припомни, че целта на срещата е да даде възможност за диалог между архитекти и производители на екстериорни материали и изделия с цел съвместно участие в бъдещ конкурс.
Архитект Георгиев разясни, че идеята за конкурса е взаимствана от Съюза на архитектите в гр. Пловдив, където се провежда за втора поредна година.

Нормативно разполагането на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане, включително рекламни пана, е уредено в чл.56 и 57 на Закона за устройство на територията и в Наредбата за преместваемите обекти и рекламната и информационна дейност на територията на община Бургас.Схемите за разполагане на подобни съоръжения се одобряват от Главния архитект на града и от Общински съвет. Първият от поредицата планирани конкурси ще бъде за модул, който да служи за отдих и поставяне на велосипеди по велоалеята Бургас – Сарафово. Заданието на конкурса е внесено в Община Бургас за коментари и забележки. Председателят на КУТ подчерта, че съвместното участие цели да запознае архитектите с възможностите на производителите в областта, остойностяване на проектите и гарантирането на тяхната изпълнимост. Конкурсът е отворен и допуска участие както на архитекти, така и на ученици и студенти. Идеята на организаторите е наградените изделия да се обединят в каталог за корпоративни продукти, които да са силно идентични за Бургас и да могат да се разполагат и в други части на града. От страна на фирмите участваха производители на инертни материали, изделия от дърво и метал, интериорни решения. Бе изразено мнение, че глобализацията уеднаквява градовете, докато създаването на уникален облик на Бургас може да го отличи и направи разпознаваем от всички други места по света. Срещата бе оценена като полезна за обмена на идеи за конкурса и приключи с уговорката за организиране на следващи сбирки между архитектите и производителите.

07.03.2018 2

07.03.2018 3

07.03.2018 4

07.03.2018 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *