Актуални новини

Иновативен проект

02112017 1

 

 

На 02.11.2017 г. Бургаската търговско-промишлена палата бе домакин на информационен ден за представяне на иновативен проект „С Банка Пиреос до ключ” – професионално партньорство между банка, архитект и строител за комплексно обслужване по изграждане на еднофамилни къщи, разработен със съдействието на Съвета по иновации към Българската търговско-промишлена палата (СИ към БТПП).
След приветствието на председателя на Бургаската търговско-промишлена палата инж. Цанко Иванов, доц.Йосиф Аврамов запозна участниците с дейността на СИ към БТПП и неговата роля за развиването на идеята за тристранното партньорство до кредитен продукт.

Регионалният директор на банката в Бургас Полина Христова разясни съотношенията на кредитиране и самоучастие, видовете обезпечения, равнищата на лихвените проценти, сроковете за погасяване на кредита, схемата на траншово отпускане и доказване усвояването на средствата. Архитект Гергана Диканска от „Дикански и партньори” запозна аудиторията с портфолиото на студиото и как съдействат на клиентите си за проектирането на мечтания собствен дом. Строителството в представения продукт се извършва от „Алекстрой”, чийто управител инж. Александър Бачев разказа за компанията и нейните функции в партньорството по изграждането на еднофамилни къщи. Мина Ставрева от централното управление на банката поясни, че бъдещият собственик на жилището сключва договори с всеки от партньорите, като банката поема координиращата функция по между им безвъзмездно, добавяйки стойност към продукта. Включва ли се изграждане на частна пречиствателна станция, колко енергонезависима или „смарт” може да бъде къщата, има ли наказателна лихва за предсрочно погасяване на кредита бяха сред въпросите, поставени по време на заключителната дискусия. Бе разгледан и достъпът до банково финансиране на чуждестранните граждани, които поради статута си на временно пребиваващи институцията разглежда строго индивидуално. Като основни предимства за потенциалните клиенти на продукта се откроиха освобождаването от грижата за осигуряване на строителни разрешителни и узаконяването на сградите, както и гаранцията за качество, предоставяна от строителя.

02112017 2

02112017 36

02112017 4

02112017 5

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *