Актуални новини

Посещение на Посланика на Република Беларус в Бургаската палата

15.09.2017 Belarus 1

 

Посланикът на Република Беларус Владимир Воронкович, търговският съветник към посолството на Беларус Олег Белов и почетният консул на Беларус в Бургас Атанас Попов се срещнаха с ръководството, екипа и членове на Бургаската търговско-промишлена палата. Това е третото посещение на посланик Воронкович в Палатата за пет годишната му служба у нас.
Председателят на БсТПП Цанко Иванов приветства участниците в срещата и направи преглед на търговско-икономическите отношения между двете държави. Стокообменът за миналата година се равнява на 50 млн.ш.д.с пик от 89 млн.щ.д. през 2014-та. Иванов отбеляза, че настоящите стокови групи могат да се разширят и да се прибавят нови, а именно текстил, естествени и изкуствени торове, трактори, товарни автомобили, автобуси, тролейбуси, трамваи.

Посланик Воронкович благодари за топлия прием и отбеляза, че след визити в Добрич и Варна посещава Бургас с една основна цел – да отправи покана към бизнеса да вземе участие във форума, който ще се проведе паралелно с поредната сесия на българо-беларуската Междуправителствена комисия, насрочена за провеждане в периода 8-10.11.2017 г. в гр.Минск. За подобно пътуване не е необходима виза, ако се осъществи със самолет в рамките на 5 дни. Воронкович изрази задоволство от динамично развиващите се отношения между двете държави, като подчерта създадените работни групи по селско стопанство, туризъм и научно-техническо сътрудничество, както и смесената комисия по транспорт.
Последва презентация на Беларус, изнесена от г-н Белов. От нея стана ясно, че Беларус изнася продукти на оптичната индустрия в над 35 страни, добре развити са селското стопанство, машиностроенето, дървообработването. ИТ секторът в страната е развит с 10% повече от колкото в света, като там са създадени приложението Viber и играта World of Tanks. Страната е на 8-мо място по индекс на талант в света и на 5-то по индекс на образование. Бяха подчертани отново преимуществата  от членството на Беларус в Евразийскияикономически съюз, включващ още Русия, Казахстан, Армения и Киргизстан. За допълнителна информация търговският представител насърчи участниците да се запознаят с сайтовете на Единния портал за външнотърговска дейност (https://export.by/), Интернет центъра за електронна търговия (http://www.icetrade.by/),  Електронната търговска площадка (http://www.goszakupki.by/) и Удостоверяващия център къмНационалния център по маркетинг на република Беларус (http://ca.ncmps.by/).

15.09.2017 Belarus 2

15.09.2017 Belarus 3

15.09.2017 Belarus 4

15.09.2017 Belarus 5

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *