Актуални новини

Посещение от Посолство на Ислямска република Иран

06072017Iran 1

 

Г-н Хасан Дотаги, временно управляващ Посолството на Ислямска република Иран и г-н Мохаммад Али Киани, Съветник по културните въпроси се срещнаха с Председателя на Бургаската търговско-промишлена палта Цанко Иванов. Целта на посещението бе отправяне на покана за участие в бизнес делегация до Иран през есента на 2017 г.
Господин Дотаги отбеляза, че тази година се навършват 120 години от началото на дипломатическите отношения между двете държави и 70 години от установяването на културни връзки.
Председателят представи дейностите на Палатата и икономическите характеристики на Бургаски регион и направи преглед на търговско-икономическите отношения между двете държави.

Дипломатът допълни, че след посещението на премиера Бойко Борисов в Иран миналата година стокообменът за първо тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на 2016-та се е увеличил с 400% . Той каза още, че се работи за установяване на по-близки отношения между правителствата на двете страни, областите Ст.Загора и Варна подготвят свои делегации за посещение в Ислямската република, очаква се и делегация от Иран да посетиБългария през септември.
Дотаги и Иванов обсъдиха възможности за популяризиране на организираната от БТПП бизнес делегация до Иран през есента на 2017 г. и евентуалното включване на фирмиБургас в нея. Като приоритетен за региона естествено се открои секторът на туризма. В тази връзка дипломатът отбеляза, че през 2016-та броят на иранските туристи, посетили Варна е 21 000. Гражданите на ислямската република харчат между 5 и 6 млрд. щ.д. годишно за почивки в чужбина. Включването на туроператори в есенната делегация е чудесна възможност за Бургас да се популяризира като спокойна туристическа дестинация и да привлече част от тази покупателна способност към себе си.
Любителите на богатото културно наследство на Ислямската република ще имат възможност да се насладят на участието на ирански състав по време на традиционния фолклорен фестивал в града.

06072017Iran 2

06072017Iran 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *