Актуални новини

Ирландският посланик на посещение в Бургаската търговско-промишлена палата

26062017irland 1

Извънредният и пълномощен посланик на Ирландия в Република България Н. Пр. г-н Майкъл Форбс се срещна с ръководството и екипа на Бургаската търговско-промишлена палата. Това е първото посещение на дипломата в регионална търговска палата от началото на мандата му у нас през 2016 г.
Председателят на БсТПП Цанко Иванов представи историята и дейността на организацията. Прегледът на двустранния стокообмен показа, че за изминалата година той се равнява на 132,2 млн.евро и бележи ръст от 18,9% спрямо 2015-та. От 2005-та досега салдото за България е трайно отрицателно. През 2014-та то намалява до -7,4 млн.евро благодарение на пик в износа ни, който достига 71,7 млн.евро. След две поредни години на отрицателни инвестиционни потоци, за 2016-та ирландските инвестиции в България възлизат на 9,2 млн.евро.

Една от най-успешните е 24 часовият колцентър на Taxback във Варна. Компанията е разкрила 300 работни места и обслужва клиенти в чужбина на 6 езика.
Посланик Форбс изрази възхищение от постиженията на България за 10 години членство в Европейския съюз и подчерта ролята му за икономическия възход на Ирландия. Дипломатът посочи множество сходства между двете малки държави и заяви, че за да оцеляват, те трябва да поддържат своята конкурентоспособност чрез гъвкавост и развитие на интелектуалния си потенциал.
В отговор на загрижеността на г-н Форбс относно проблемите на някои негови сънародници при придобиването на недвижимо имущество у нас Иванов изтъкна, че Палатата е на разположение на компании и граждани за предоставяне на информация за оценка на надеждността на потенциални партньори преди сключването на сделки. Той призова за популяризиране на тази възможност, както и за включването на договорна клауза разрешаването на евентуални спорове да се извършва от Арбитражния съд към БТПП.
Срещата приключи с ангажимент за осъществяване на контакт с търговския съветник към посолството на Ирландия в Букурещ за търсене на възможности за насърчаване на двустранните търговско-икономически връзки. Програмата на посланик Форбс предвиждаше и срещи с Кмета и с Областния управител на Бургас.

26062017irland 2

26062017irland 3

26062017irland 4

26062017irland 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *