Актуални новини

Търговско-икономическият съветник на Кралство Испания в Бургаската търговско-промишлена палата

16062017Ispanka 1

 

Търговско-икономическият съветник на Кралство Испания в България г-жа Ева Поведано се срещна с ръководството и експертите на Бургаската търговско-промишлена палата. Визитата бе част от опознавателна обиколка из страната по време на втория й мандат у нас.
Председателят на Бургаската търговско-промишлена палата Цанко Иванов представи дейностите и екипа на организацията. На въпроса му за броя на българите, работещи в Испания съветник Поведано отговори, че по данни на Посолството те възлизат на 300 000 души. От прегледа на стокообмена между двете държави стана ясно, че от пиковото равнище от 1,8 млрд. евро през 2013-та той е в трайна тенденция на спад с отрицателно салдо за България. В същото време износът ни към Испания бележи ръст от 2014-та насам, като през миналата година достига 663 млн.евро. Повече от половината от вносът ни от Испания е медни руди и техните концентрати.

Сред приоритетните сектори за неговата диверсификация Съветникът изброи инфраструктура, интелигентни градове, био продукти и строителни материали.Събеседниците бяха единодушни, че туризмът е от особено значение и за двете държави. По този повод г-жа Поведано отбеляза, че туристическата агенция на „Ел Корте Инглес” възнамерява да направи България една от своите топ дестинации. В заключение съветникът предостави информация за текущата втора покана по програмата RISING STARTUP SPAIN” и заяви готовност да окаже съдействие за насърчаване на търговско-икономическите връзки между двете страни.

16062017Ispanka 2

16062017Ispanka 3

16062017Ispanka 4

16062017Ispanka 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *