Актуални новини

Среща на Клуба на жените в бизнеса в новия офис на БсТПП

jeni011216 1

 

На 01.12.2016 г. Клубът на жените в бизнеса към Бургаската търговско-промишлена палата проведе първата си среща в новия офис на организацията. Официален гост на събитието бе Севдалина Турманова – заместник областен управител на област Бургас, професор в университет „Проф.д-р Асен Златаров“ и регионален представител на Българската академия на науките за Бургас и областта.
В обръщението си към дамите председателят на БсТПП инж. Цанко Иванов подчерта, че ЕС полага усилия за навлизането на жените в бизнеса и допълни, че ролята на Палатата е да утвърди жените като предприемачи.
В презентацията си „Жените в науката – проблеми и перспективи” проф. Турманова отбеляза, че у нас 15% от академичните постове се заемат от жени, съотношението на докторантите е 4:3 в полза на мъжете и макар Бургас е изключение с дами ректори и на двата университета, като цяло броят на жените с академични титли е малък.

Сред превъзходствата на нежния пол в науката лекторката избори целенасоченост, прецизност в изследванията, отговорност, честност при представяне на резултатите, креативност в трудни ситуации, диалогичност, съпричастност. По отношение на съчетаването на личните и служебните ангажименти тя сподели, че балансът е ключът към живота и разбули мита, че науката е доминирана от мъже, като припомни приноса и саможертвата на Мария Кюри за развитието на радиологията.Професор Турманова заключи, че по-ниските заплати, значително по-бавното повишаване в академичното общество, по-рядкото присъждане на национални средства за изследвания са само част от спънките пред жените, в ущърб на иновационните процеси.
Председателката на Клуба Соня Георгиева отправи покана към участничките да дадат своите предложения за номинация за традиционните годишни награди на БсТПП и за програмата на Клуба за 2017 г. Първа си среща в новия офис на Палатата дамите приключиха с малка почерпка и чаша вино.

jeni011216 2

jeni011216 3

jeni011216 4

jeni011216 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *