Актуални новини

Икономическо партньорство с Румъния

rum2016 1

 

На 13.05.2016 г. пълномощният министър от посоството на Румъния Раду Молдован и председателят на Двустранната търговска камара България-Румъния Дору Драгомирпосетиха БсТПППредседателя на БсТПП Цанко Иванов запозна гостите с историята на Палатата, предимствата на доброволното членство и дейностите в полза на бизнеса. Радко Дренчев, експерт Информационно обслужване в БсТПП, изнесе презентация за инвестиционния потенциал на областта.
От обсъждането на двустранните икономически отношения стана ясно, че Румъния се нарежда на 3-то място сред външнотърговските партньори на България в Европа и на 4-то в света, а броят на румънските туристи, посетили България е 1 млн. годишно. Привличането на емигриралите млади специалисти обратно в родината е на дневен ред и в двете страни. В Румъния вече се завръщат лекари, а инвестициите от емигранти се равняват на 15 млрд. евро.

Г-н Молдован изрази задоволство, че БсТПП вече работи с три сродни организации от Румъния и изрази готовност да сътрудничи за осъществяване на нови контакти.
Г-н Дору Драгомир представи създадената през 2013 г. Двустранна търговска камара България – Румъния . Понастоящем тя има два офиса – в София и в Букурещ. Организацията попада на V-то място в класацията на Клуба на смесените и чуждестранните палати в България за 2015 година. Сред последните мероприятия на камарата е гостуването в Букурещ на заместник кмета на община Бургас Йорданка Ананиева с презентация на бургаски регион. Срещата е била осъществена с цел увеличаване броя на румънските туроператори в България. През октомври Камарата ще организира в София подобно събитие с представяне на Румъния пред български туроператори. В рамките на кулинарния фестивал „България посреща вкусовете на света” организацията представя карта за намаления за румънските туристи в България. Г-н Драгомир подчерта, че в програмата на Камарата Бургас като туристическа дестинация е важна точка и изрази увереност в намирането на общи цели за съвместна работа с БсТПП.
Срещата завърши със споразумение страните да си сътрудничат за организирането на икономически мисии и двустранни бизнес срещи, след проучване интереса на членовете на БсТПП за работа с румънски партньори.

rum2016 2

rum2016 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *