Актуални новини

Работна среща по проект „От Черно до Егейско море – нови възможности за туризма и съпътстващия бизнес”

black aegea 191115 1

 На 19. и 20. 10. 2015 г. в Бургас се проведе работна среща по проект „От Черно до Егейско море – нови възможности  за туризма и съпътстващия бизнес”, изпълняван от търговско-промишлените палати на Бургас и Кешан, Турция. Както припомни ръководителя на проекта Радко Дренчев, целта е популяризиране на неизвестни и слабо познати туристически обекти в България и Турция, което да доведе до нови възможности за туризма и съпътстващия бизнес.

Председателят на Бургаската търговско-промишлена палата инж. Цанко Иванов приветства участниците и пожела успех в реализирането на проекта. Той изтъкна общата морска култура на двете общини, структуроопределящата роля на туризма в местната икономика, богатото културно-историческо наследство и добрата инфраструктура като част от многобройните предпоставки за създаване на бизнес партньорства с Кешан.
Заместник председателят на търговско-промишлената палата на Кешан Мустафа Исчемен благодари за гостоприемството на домакините и изрази надежда, че в рамките на проекта ще се проведат проучвания на пазара, които да разкрият пътищата за съвместна туристическа дейност. Географската близост на двете общини дава възможност за по-динамичен туристически поток, заключи той.
В първата част на срещата участници от българска страна представиха градовете Ахелой и Поморие, и туристическия обект Беклиг Таш. От презентацията на Ира Долапчиева стана ясно, че Ахтопол е най-южният български град, съчетаващ красива и чиста природа, културно-исторически забележителности и спокойствие, което го превръща в предпочитано място за почивка на семейства с деца и възрасни хора. Славина Стоянова представи риболова, солодобива, калолечението и винарството като основни дейности, върху които се гради туризма в Поморие. Петнадесет хилядният град живее за туристите и инвестира в къщи за гости и малки семейни хотели, които да удовлетворяват напълно клиентите и да ги карат да се връщат отново. Многобройните фестивали удължават сезона и допринасят за доброто настроение и незабравимите спомени на гостите. Развиват се пешеходни и вело-маршрути.
Забележителното мегалитно светилище Беглик Таш, посветено на бога Слънце и богинята Земя бе представено Тонка Вълева, главен екперт по туризма в община Приморско. Тя отбеляза, че тази година за музикалния фестивал „Spirit of Burgas” в Приморско за били настанени турски туристи, които са проявили голям интерес и към културно-историческите забележителности на общината.
Във втората част на срещата презентация на община Кешан направи г-н Исчемен.

 

Една от най-големите и най-южната община в област Одрин с население около 70 000 души и излаз на Егейско море.
Развити са търговията, земеделието, здравните дейности.
Оттам минава Пътят на коприната, който се опитват да възстановят като историческа забележителност.
Развива се здравен туризъм

 

В Сарос в морската вода се самопречиства благодарение на 28 водни течения. Това прави мястото много подходящо за гмуркане. Туристите могат да видят над 140 вида риби и още толкова други морски видове, както и уникалният подводен музей, предназначен да съчетае развлечението и образованието.
Археолози от Тракийския университет вече са набелязали места за разкопки, които се очаква да дадат интересни находки.
black aegea 191115 2

black aegea 191115 3

black aegea 191115 4

black aegea 191115 5

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *