Актуални новини

БТПП призовава да се включите в кампанията за възстановяване на къщата на Иван Грозев в Карлово

grozevakashta160715

 

КОЙ Е ИВАН ГРОЗЕВ?
Иван Грозев е бил сред най-видните възрожденци, патриоти и родолюбци, един от най-близките и скромни помощници на Левски и участник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.
Като един от първите кметове на София след Освобождението превръща столицата в град с европейски облик, изгражда паметника на Васил Левски в столицата!
Той е първият председател на Софийската търговско-индустриална камара (днес Българска Търговско-промишлена палата), участва в създаването на средно търговско училище в София, работилница за ремонт на локомотиви и вагони, както и църквата „Св. Илия“ в Княжево.


КЪЩАТА НА ГРОЗЕВ
се намира в сърцето на град Карлово, на метри от паметника на Васил Левски. Тя е сред емблематичните паметници на българската история, представляващи ключово място в развитието на българския Възрожденски процес. Според една от легендите именно там Апостолът заменя расото и символите на монашеството с ножа и револвера на революционната борба. Днес къщата се руши и изглежда като кръпка на фона на паметника на Васил Левски и възстановените възрожденски къщи наоколо.
ИСКАМЕ ДА СЪХРАНИМ ДЕЛОТО НА ЕДИН ВЕЛИК БЪЛГАРСКИ ОБЩЕСТВЕНИК И ИНДУСТРИАЛЕЦ
Българската търговско-промишлена палата осигури средства за закупуването на къщата. Целта е тя да бъде превърната в музей на Иван Грозев. Възстановяването на културен паметник е сложен и скъп процес, ето защо ние разчитаме на вашата помощ.
С тази инициатива всеки дарител може да остави името си в списъка на родолюбците, който ще се съхранява в музея, напомнящ за приноса и дейността на Иван Грозев.
На сайта на кампанията можете да направите дарение по банков път, чрез Paypal, Easy pay и ePay:
https://www.collectim.com/bg_BG/campaign/view/ZqWjCa

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *