Актуални новини

Обмяна на добри практики при интеграцията на имигранти

geri italia 1

 

В периода 31.05.2015 – 04.06.2015 г. представител на ТПП Бургас беше на посещение в област Молизе, Италия,за обмяна на добри практики при интеграцията на имигранти. Посещението беше организирано от ТПП-Враца, която изпълнява проект „ПРО-АКТ – за ефективно партньорство в мрежа в полза на граждани на трети държави“, Договор BG EIF 2013/01-06.01 финансиран по Програма «Интегрирана схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализиране на дейности, целящи внедряване в практиката на „Общите основни принципи  на политика за интеграция на имигранти в ЕС” и подпомагане провеждането на последователна и трайна политика за гарантиране правата на имигрантите и осигуряване на тяхната успешна интеграция в българското общество“».

В българската делегация участваха още представители на Европа Директно Враца, Европа Директно Благоевград, ТПП Варна, Европа Директно Кюстендил, Европа Директно Пловдив, СУ „Климент Охридски”, ДП Българо-германски център за професионално обучение.
По време на посещението в Италия, българската делегация имаше възможността да посети поредица от правителствени и неправителствени организации в градовете Кампобассо, Лучера, Термоли и Казакаленда и да научи как италианските организации успяват да итегрират имигранти. От разказаното стана ясно, че всички италиански организации и църквата работят заедно за създаване на по-добри условия за лицата от трети страни и работят с италианското общество, образователни институции и работодатели за да може тези лица по-лесно да бъдат интегрирани сред местното население. В разговорите между италианските организации и представителите на българската делегация стана ясно, че формулата за успешната интеграция е заселването на малки групи от имигранти в различни населени места. Така те биват лесно приемани от месните, избягват се конфликти на етническа основа и се намира по-лесно работа. Все пак беше отчетен факта, че най-големият проблем с имигрантите е намирането на работа, а в същото време очакванията на имигрантите са насочени предимно в намирането на работа с цел издържане на роднините в собствените им държави.
В градовете Лучера и Казакаленда бяха посетени също и центрове за настаняване на имигранти, където българската делегация се запозна с условията при които живеят имигрантите до получаване на статут за легално пребиваване.

geri italia 2

geri italia 3

geri italia 4

geri italia 5

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *