Актуални новини

Възможности за бизнес сътрудничество между Бургас и Лозенград

lozengrad270415 1

 

На 27-ми април делегация на Бургаската търговско промишлена палата, водена от нейния председател инж. Цанко Иванов бе на делово посещение в Лозенград, Р. Турция. В състава й бяха включени членове на ръководните органи на палатата, експерти, бизнесмени от региона, проявяващи интерес към конкретни форми на сътрудничество с турски фирми.
Работната част от програмата на българската делегация започна със среща в заседателната зала на Лозенградската палата, на която от турска страна присъстваха председателят на палатата г-н Ертугрул Четинташ, председателя на Общото събрание г-н Ердоган Семерчи,

членове на управителния съвет и бизнесмени с подчертан интерес към сътрудничество с България. След кратки приветствия от двамата председатели, представителите на бизнеса дискутираха предизвикателствата пред икономическите връзки между двата трансгранични региона и възможностите за тяхното преодоляване. Бе подробно представена и Индустриалната зона на Лозенград, нейната инфраструктура и предимствата, които предоставя на инвеститорите.
След това българската делегация бе приета от Областния управител на Лозенград г-жа Есенгюл Дживелек. Официалното посещение премина в изключително топла и конструктивна атмосфера. Г-жа Дживелек и г-н Иванов направиха кратка ретроспекция на развитието на бизнес отношенията между двата региона и очертаха приоритетите, по които трябва да се работи за тяхното подобряване. Бяха конкретизирани и интересите на бизнеса по отношение на трансграничните контакти.
Последва и посещение на Индустриалната зона на Лозенград. Там домакините подробно разказаха за нейното създаване и бъдещо развитие, за преференциите за фирми, базирали своето производство в зоната и данъчните облекчения, които ползват.
Но най-важни бяха двустранните разговори между предприемачи от двете страни. Като сериозен успех за събитието може да се окачестви факта, че бяха постигнати конкретни договорености за съвместна дейност в области като производството на вентилационна и климатична техника, дървообработването и др.

lozengrad270415 2

lozengrad270415 3

lozengrad270415 4

lozengrad270415 5

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *