Актуални новини

Подкрепа на искането за присъединяване на България към шенгенското пространство по въздух и вода

logo bstpp 1

 

В Бургаската търговско-промишлена палата постъпи информация от Община Бургас за проведена среща с вицепремиера Меглена Кунева, по темата „Шенген – сини граници“. По време на срещата Областният управител Вълчо Чолаков и кметът Димитър Николов са обсъдили със заместник министър председателя Меглена Кунева възможността България да поиска Шенген за границите ни по вода и въздух.
„Нека стартираме Шенген „сини граници“, имаме три морски гари с перфектна организация, с подготвени кадри. Радваме се на круизи, но те не са толкова, че да затруднят контрола, който трябва да осъществяваме.

В нашия район най-силно се отразява кризата в Украйна и Русия, защото ние сме основно туристическа дестинация. В Бургас имаме нова морска гара, трябва да я покажем, работим и има защо да искаме Шенген море и въздух. Летище и пристанище Бургас са оборудвани изцяло по шенгенските критерии и са готови за отпадането на въздушна и морска граница. Бизнесът също настоява за това“,коментира Николов.
„Морето носи огромни ресурси. Шенген „сини граници“ ще съживи бизнеса. Важно е също да отворим и границата с Турция при Малко Търново за тирове, сега е само за туристи, но за да се случи това са необходими средства. Съседите започват мащабна модернизация на тяхната част на принципа на публично- частното партньорство. Тази практика може да се взаимства и при нас“, допълни Чолаков.
Заместник министър- председателят се е ангажирала в най-кратки срокове да посети на място всички „сини граници“, след което да инициира кореспонденция с настоящото председателство на ЕС и следващите две, в която да мотивира предложението на България.
По време на срещата е било обсъдено и предстоящото българско председателството на Съвета на ЕС през 2018 година. Като наши приоритети Кунева посочила опазването на морската граница, транспорта, аквакултурите и ресурсите, които морето дава. Чолаков и Николов поискали дейности и мероприятия от председателството да бъдат реализирани на територията на област Бургас. И двамата били категорични, че Бургас е подготвен и има ресурса да посрещне такова предизвикателство. Това е важно и за местния бизнес.
В разговорите участие взел и Найден Зеленогорски- председател на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.
Във връзка с това Зам.-министър председателят по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева заедно с областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков и кмета на Община Бургас Димитър Николов организират кръгла маса на тема „Присъединяването на България към Шенгенското пространство и ползите за бизнеса“. Събитието ще се проведе на 12 май. Бургаската търговско-промишлена палата приема мнения от своите членове за обобщаване и представяне на позиция в подкрепа на искането на областния управител Вълчо Чолаков и кмета на Бургас Димитър Николов до 11.05.2015 г. на ел.поща bscci@bcci.bg, факс 056 / 810 130.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *