Актуални новини

България става кооперираща страна към Европейската космическа агенция

esa1

„Подписването на Споразумение за кооперираща държава между Правителството на Република България и Европейската космическа агенция отваря изключителни възможности за развитие на българската икономика, наука и бизнес, защото възвращаемостта на инвестициите в аерокосмическия сектор е в пъти по-висока, отколкото в други икономически отрасли.“  Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официалната церемония по подписване на споразумението.

До този момент България е била единствената държава от ЕС, която не е имала възможност да се включи в този свободен „пазар” на научни и технологични продукти и услуги, чийто годишен оборот достига до 6 млрд. евро. С подписването на споразумението пред страната се откриват широки възможности за активизиране на научния и индустриалния потенциал, осигуряване на достъп до върхови технологии и развитие на бизнес в аерокосмическия сектор. Съгласно заложеното в споразумението България ще се включи и в петгодишната програма на Европейската космическа агенция (ЕКА) – „План за коопериране на европейски държави”, създадена специално за новоприетите държави членки на Европейския съюз.
Министър Лукарски призова бизнеса и научните среди да участват активно със свои проекти, за да се възползват максимално от големите възможности, които ни предоставя споразумението.
Г-н Ерик Морел де Вестгавер, представител на ЕКА, заяви че споразумението ще осигури на България директен достъп до програмите на ЕКА. „България се присъединява към една много успешна организация, която е насочена към бъдещето“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *