Актуални новини

Изход от кризата на доверието

pkanevjeni2703205 1

 

На 27. 03. 2015 г. Председателят на БсТПП инж. Цанко Иванов и Клубът на жените в бизнеса към БсТПП се срещнаха с Председателя на парламентарната комисия по икономика и туризъм Петър Кънев. Депутатът запозна участниците с работата и позициите си по основни икономически, финансови и социални теми.
В отговор на въпроса ще има ли стратегия за оттласване на България от дъното депутатът каза, че събираемостта на приходите е добра, но ръстът от 2-3% на икономиката не е достатъчен.

България и ЕС са в дефлация, външният ни дълг не е голям, но лихвите по него са големи. Покриването на бюджетния дефицит със заеми ще доведе до нови 100 млн. лихви, заяви Кънев. Сред предложенията на народния представител за подобряване на бизнес средата са премахването на графика за отпуските и правилниците за работната заплата и работното време, както и замяната на ваучерите за храна с ваучери за храна и почивка. Социалните му инициативи включват подкрепа на Център „Диабетни грижи”и създаване на неделни църковни кухни, подобни на вече работещите с дарени храни и доброволен труд в София.
Председателят Иванов заяви, че много се говори за европейски фондове и средства, но тези средства няма да решат проблемите на България. Те ще се решат с инвестиции. В банките има 65 млрд., които сега са депозирани с 1% лихва. Вложителите могат да закупят акции при достатъчна степен на доверие, грамотност, опит и гаранции от страна на държавата. На въпроса мисли се как да се използва за икономическия просперитет на България ресурсът, който лежи в банките, г-н Кънев отговори, че кризата не е икономическа или финансова, а е криза на доверието. Според Даниела Стоянова от Клуба на жените изходът е в повишаването на финансовата култура на децата. Така в исторически план може да започне нещо ново.
Председателката Соня Георгиева благодари на г-н Кънев за разговора, като го определи за много интересен и отправи покана за нови срещи с Клуба в бъдеще.

pkanevjeni2703205 2

pkanevjeni2703205 3

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *