Актуални новини

Среща със студенти от университет „Проф. Д-р Асен Златаров”

doncho23022015 1

На 23.01.2015 г. Председателят на БсТПП инж. Цанко Иванов се срещна със студенти от университет „Проф. Д-р Асен Златаров” – Бургас.Основна тема на разговора бе професионалната реализация на младежите.
Председателят запозна студентите с историята и ролята на БсТПП като организация, членовете на екипа, фунциите и основните дейности, както и с основните проекти, по които работи и трайните тенденции за разширяване на спектъра на предоставяните услуги и кръга от партньорски организации в страната и чужбина.


Оказал ли е преходът от планирана към пазарна икономика влияние върху ролята на човека в процесите на производство и реализация на стоки и услуги, кога проличават лидерските качества и как могат да бъдат развити, какво е съотношението на лични и професионални умения в рецептата на успешната кариера, каква е ролята на средата за развитието ни като личности и специалисти, защо механизацията и автоматизацията могат да облекчат, но не и да заменят човека в качеството му на творец на идеи и блага бяха част от интересните въпроси, разискани по време на срещата в контекста на днешната икономическа действителност в България: около 92% от фирмите са малки, с до 10 души персонал, от които 80% – с от 3 до 5 души персонал. Инжернер Иванов отбеляза, че макар да наричат малкия и средния бизнес гръбнака на икономиката, той не може да формира нейния облик, защото не може да внедрява иновации и въпреки че е гъвкав, възможностите му са ограничени. В ретроспективен план той поясни, че и в плановата икономика е имало малък бизнес, но обикновено той е произвеждал за големия бизнес, а не за крайния клиент.
Да се опитват да достигат сами до собствените си изводи вместо да приемат изцяло твърденията в икономическите анализи а бе единият от съветите на Председателя към бъдещите икономисти. Другият бе да мечтаят реалистично, за да се предпазят от разочарования.
Срещата се проведе по инициатива на доц. Дончо Керемидчиев, преподавател по управление във Факултета по обществени науки към университета и дългогодишен сътрудник на Палатата.

doncho23022015 2

doncho23022015 3

doncho23022015 4

doncho23022015 5

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *